hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

Avatatlan kézben veszélyesek a magzati szívmonitorok

DIY (Do It Yourself) – a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség nem éppen ideális időszak a „Csináld magad!” mozgalom követői számára, hiszen a magzat állapotának nyomonkövetésére alkalmas szívmonitorok szakszerűtlen használata akár életveszélybe is sodorhatja a mamát és a babát.
A British Medical Journal internetes oldalán megjelent írásukban a Wirral University Teaching Hospital három szakorvosa egy 27 éves fiatalasszony esetét idézi fel, aki azzal kereste fel a kórház szülészeti osztályát, hogy két napja alig érez magzatmozgásokat. Az azt firtató kérdésre, hogy a tünetek észlelésekor miért nem fordult haladéktalanul orvoshoz, azt válaszolta, hogy az otthoni használatra vásárolt saját monitorral ellenőrizte a magzati szívhangokat, ami arról győzte meg, hogy valószínűleg csak ő aggódja túl a dolgokat, és valójában minden rendben van a babával. Az orvosok ekkor már csak annyit tehettek, hogy szteroiddal gyorsították a magzati tüdő érését, majd még aznap sürgős császármetszéssel világra segítették a gyermeket. A kialakult súlyos oxigénhiányos károsodás és kiterjedt agyvérzés miatt az orvosok és a szülők most már csak reménykedhetnek abban, hogy a 3-6-6 Apgar-pontszámmal világra jött újszülött végül komolyabb maradandó károsodás nélkül átvészeli a mostani időszakot, erre azonban kicsi az esély.

A cikk szerzői elismerik, hogy a fenti esetben szinte képtelenség biztonsággal megállapítani, hogy a kétnapos késlekedés mennyiben hatott közre a végkifejletben, mégis határozottan az otthoni magzati szívmonitorok használata ellen foglalnak állást. Az Egyesült Királyságban jelenleg érvényes irányelvek nem követelik meg ugyan a magzatmozgások és a magzati szívhangok rendszeres ellenőrzését a várandósság ideje alatt, a szülészorvosok és a bábák többsége ugyanakkor azonnali CTG-vizsgálatot javasol, amennyiben az anya úgy érzi, hogy egy ideje kevésbé érzi a magzatmozgásokat, mint korábban. Míg azonban a sokat tapasztalt szakemberek füle tévedhetetlenül kiszűri a jellegzetes magzati szívhangokat a monitor által közvetített sokféle zajból, addig az avatatlan laikust könnyen megtévesztheti az anyai erekből (elsősorban a hasi verőérből) vagy a méhlepényből származó ütemes pulzálás, ami csalóka biztonságérzetbe ringathatja olyankor is, amikor valójában nagy a baj. Így könnyen megtörténhet, hogy az anya halogatja a szülészeti osztály vagy szakrendelés felkeresését olyan esetekben is, amikor a magzati monitor által nyújtott téves megnyugtatás nélkül már régen megtette volna.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a gyermeküket váró nők ne dőljenek be az ilyen készülékeket már havi 10 font (körülbelül 3000 forint) havi bérleti díjért kínáló hirdetéseknek, és ne csábuljanak el a népszerű aukciós weboldalak 25 fontos árait látva sem. Ne tévessze meg őket a monitorokhoz csatolt használat útmutató, melyben felhívják ugyan a vásárlók figyelmét arra, hogy a magzati szívhangok öntevékeny kontrollja semmi esetre sem helyettesítheti a szakszerű terhesgondozást, de ennek némiképpen ellentmond az egyik használati tájékoztató szó szerint idézett kijelentése, mely szerint „a készülék tökéletes minőségben hallhatóvá teszi a baba szívhangjait”.

Az otthoni monitorok használatából eredő végzetes késlekedés kivédésére a szakemberek fontosnak tartják, hogy minden terhes nő tisztában legyen annak veszélyeivel, ha pusztán a technika eszközeivel saját maga próbálja pótolni az orvosok, védőnők és bábák szakértelmét. Ennek első lépéseként a maguk részéről plakátokat helyeztek el a kórház minden pontján, ahol várandósok megfordulnak, melyen felhívják a figyelmet arra, hogy a gyorsaság sokszor (anyai és magzati) életet ment, aminek az egyik legnagyobb ellensége éppen a hamis biztonságérzet.


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés