2024. április. 29., hétfő - Péter.

Konferencia

Nemzeti kongresszust tartanak a gyógyszerészek

Székely Tamás egészségügyi miniszter nyitja meg ma délelőtt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) három évente megrendezésre kerülő nemzeti kongresszusát, a XIV. Congressus Pharmaceuticus Hungaricust. A három napos szakmai rendezvényre több mint ezren regisztráltak. 
Prof. Dr. Klebovich Imre a nagy múltra visszatekintő, idén 85 éves fennállását ünneplő Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke az idei évet különösen fontosnak tartja a gyógyszerészek életében. Idén iktatták törvénybe, hogy a gyógyszerészek diplomájuk kézhezvételekor doktori címet is kapnak, s ez a törvény visszamenőleg is érvényes, a négy egyetemi képzőhelyen korábban végzetteknek is jár. Jogszabályban ismerték el a gyógyszerészi gondozást (bár anyagi ellenszolgáltatást nem kapnak érte a szolgáltatást nyújtó patikusok) és a patikai gyógyszerkiadást a egészségügyi szolgáltatások közé sorolták. Az intézkedések a gyógyszerészi munka elismerésén túl azonban azért is jelentősek, mert a gyógyszerészekre nagyobb feladat és felelősség hárul a lakosság egészségi állapotának javításában.

Az MGyT alelnöke, Botz Lajos professzor a 120 előadást és 147 posztert felvonultató kongresszus híd szerepét hangsúlyozta: a program összeállításakor a gyakorló, ellátó terület problémáitól a gyógyszerkutatás mai helyzetéig minden aspektusra igyekeztek kitérni, a gyógyszertecnhológiától a gyógyszeranalitikán át a biztonságosság, hatásmechanizmus, az interakciók, a gyógyszerellátás és a gyógyszerész felelőssége egyaránt szerepet kapott. Külön szekcióval tisztelegnek a nagy elődök emléke előtt és foglalkoznak a graduális és posztgraduális képzéssel. A kongresszus előtt és azt követően a résztvevők 9 különböző kiscsoportos, akkreditált gyakorlatorientált tréningeken vehetnek részt.
Sok sikert kívánunk a tanácskozáshoz!
Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés