hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

Rosszul ismeri az Európai Unió lakossága az antibiotikumok hatását

Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat – derül ki az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott jelentéséből.
John Dalli egészségügyi biztos a jelentést ismertetve arra figyelmeztetett, hogy a tévhitek túladagoláshoz, az antibiotikumok téves használatához vezethetnek, és ezáltal csökkenthetik az orvostudományban annak idején forradalminak számító szerek hatékonyságát. A friss kutatások szerint már megjelentek az antibiotikumoknak ellenálló szerveződések – tette hozzá a máltai biztos.
 
A felmérések szerint esősorban a fiatalok (15–24 évesek) körében elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok ellen hatásos antibiotikumok a vírusokat is képesek elpusztítani.
 
Uniós átlagban csak a megkérdezettek 36 százaléka válaszolt helyesen az ezzel kapcsolatos körkérdésre. Legtöbben Svédországban (73 százalék), legkevesebben Romániában (14 százalék) tudták, hogy a vírusok ellen az antibiotikumok nem hatékonyak. Magyarországon is átlag alatti, 27 százalékos az arány.
 
Uniós átlagban szintén 50 százalék alatt feleltek helyesen – nemmel – arra a kérdésre, hogy megfázásra és náthára érdemes-e antibiotikumot szedni.
 
A bizottság a vizsgálatból azt a következtetést szűrte le, hogy a témáról az eddiginél szélesebb körű tájékoztatásra van szükség az uniós tagországokban. Ennek érdekében közös kezdeményezéseket tesz majd az EU járványügyi központjával (ECDC) is.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink