hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Két évtizeddel nőtt a várható élettartam fél évszázad alatt a Földön

A Földön a várható élettartam 47-ről 68 évre emelkedett az ötvenes évek óta – áll az ENSZ hétvégi jelentésében. A javulást többek között az egészségesebb táplálkozással, jobb higiéniai körülményekkel, és a fertőző betegségek elleni hatásosabb védekezéssel magyarázzák.
A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által kiadott jelentés szerint eltolódás figyelhető meg az elhalálozás kor szerinti lebontásában: csökken a fiatalkori, míg növekszik az idősebb korban bekövetkezett halálozás. Ez utóbbi korcsoportban az embereknél nagyobb eséllyel alakulnak ki olyan, nem ragályos betegségek, mint például a cukorbetegség, a rák, valamint a szív- és légzőszervi megbetegedések.
 
A jelentés az 1950–1955 és a 2005–2010 közötti adatokat veti egybe, és míg fél évszázaddal ezelőtt 47 év volt az átlagos várható élettartam, addig ez mára 68 évre emelkedett.
 
Az idősebb korban – azaz a hatvan év fölötti népességnél – előforduló elhalálozás aránya globálisan a korábbi 26 százalékról 54 százalékra emelkedett.
 
Világszerte változott a halálesetek oka is. Míg az ötvenes években a fertőző kórok voltak az elhalálozások fő okai, addig mára – a Fekete-Afrikai országok kivételével – a nem fertőző betegségek kerültek előtérbe. Afrikában azonban továbbra is magas az AIDS-es és egyéb fertőző betegségek aránya.
 
Mivel a nem fertőző betegségek nagyobb része krónikus és hosszabbtávú kezelést igényel, az ENSZ jelentése azt ajánlja: az országok kormányai törekedjenek arra, hogy minél később lépjenek fel ezek a betegségek. Elsősorban az ezekkel összefüggő kockázati faktorok csökkentésére kell összpontosítani: a túlsúly (elhízás) elkerülésére, a több mozgás, testedzés szorgalmazására valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítására.
 
Ugyancsak felszólítja a jelentés a kormányokat, hogy növeljék – mindenekelőtt a fejlődő országokban – az egészségügyben dolgozók létszámát.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés