hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyermekévek

Amikor a szülői önuralom életet menthet

Új eszköz került az orvosok kezébe a „megrázott csecsemő szindróma” felismeréséhez, mellyel a szem ideghártyájának elváltozásai alapján a kétes esetekben is az eddigieknél pontosabban meg tudják mondani, hogy a csecsemő erőteljes megrázása vezetett-e az idegrendszeri tünetekhez.
A The Journal of Retinal and Vitreous Disease című szemészeti szaklap legfrissebb számában megjelent cikk bizonyára csak a szakmabelieket hozza lázba, a „megrázott csecsemő szindróma” (angol elnevezésével „Shaken Baby Syndrome” [SBS]) ismerete azonban minden gyakorló szülő számára alapvetően fontos, és még ennél is lényegesebb a megelőzés.

A csecsemő erőteljes megrázása súlyos – könnyen akár maradandó – idegrendszeri károsodásokhoz, a látás elvesztéséhez, sőt halálhoz is vezethet. Ne szépítsük, a csecsemő ilyenfajta „nevelése” a gyermekbántalmazás súlyos formájának minősül. És ne gondoljuk azt sem, hogy ritka jelenségről van szó, hiszen az amerikai statisztikák évente 1300 ilyen esetről és ebből adódóan 300 csecsemő haláláról szólnak!

Mi az oka, hogy csecsemőkorban súlyos következményekkel jár az, ami később esetleg már csak kisebb károsodást okoz?

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide.
 
Forrás: Gyermekévek

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink