hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A Heves megyeiek szívesen látnának magánszolgáltatót?

Kezet nyújt a HospInvest

Magyarország első és egyik legnagyobb professzionális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó cége, a HospInvest Zrt. bejelentette, elindul az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére kiírt pályázaton, és ahhoz csatolja „Kinyújtott kéz” programját. A pályázat korábban komoly vitát kavart.

A program a cég ígérete szerint előtérbe helyezi a betegek érdekeit, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának javítását, valamint azt, hogy minden beteg azonos esélyt kapjon az ellátáshoz. Ehhez a HospInvest tartani kívánja magát, s ezt várja versenytársaitól is.
A HospInvest január 21-én nyújtotta be pályázatát. A közelmúltban a Heti Válasz című lap azt vélelmezte, hogy Heves megye szocialista többségű közgyűlése az egri kórház működtetési pályázatát lényegében a HospInvestnek írta ki, ám a cég ezt cáfolta. Később az egri önkormányzat bejelentette: átvenné a kórház működtetését a megyétől, s a városban több civil szervezet demonstrált a „funkcionális privatizáció” ellen. Az elmúlt héten csütörtökön a  jobboldali többségű egri önkormányzat úgy döntött: már vagyonkezelésbe is átvenné a Heves megyei kórházat, illetve a funkcionális privatizációra kiírt megyegyűlési pályázat pénzügyi feltételeinek teljesítését is vállalná. Ennek érdekében a város szindikátusi szerződést kíván kötni a debreceni Orvos és Egészségtudományi Centrummal, illetve a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézettel - jelentette be a tanácskozáson Habis László polgármester.
Mint az azonban időközben kiderült, a Heves megyeiek többsége szívesen látna egy magánszolgáltatótaz egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetőjeként. Legalábbis ezt állapította meg az a felmérés, amely a HEOL című, Heves megyei hírportálon olvasható, s amelyről az MTI is beszámolt.  A vizsgálatot, amely a megye 500 felnőtt lakójára terjedt ki, a Capital Research Piackutató intézet végezte a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete megbízásából 2008. január 7-én és 8-án.
A 2000-ben létrehozott HospInvest Zrt. jelenleg Hatvanban, Gyöngyösön, Kiskunhalason és Parádon működtet kórházat, s rendelőintézetet üzemeltet Százhalombattán, Jánoshalmán, Kecelen és Kiskőrösön. A cég vezetése rágalomnak tartja azokat a korábbi híreket, amelyek szerint mintegy ötmilliárd forint adósságuk lenne. Gazdasági helyzetük még soha nem volt ilyen stabil – állítják –, egyebek mellett annak nyomán, hogy nemrégiben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is a HospInvest résztulajdonosává vált. Varga Zoltán, a társaság orvos-igazgatója ígéretet tett arra, hogy az egri kórház vagyonkezeléséről kiírt pályázat elnyerése esetén sem az orvosi karból, sem az ápoló személyzetből nem bocsátanak el senkit, sokkal inkább bővítéssel számolnak. A cég a közeljövőben jelenti be, hogy az érdekeltségi körébe tartozó intézményekben Magyarországon egyedülálló módon létrejött egy konszenzuson alapuló, egységes gyógyszer-alaplista.


Medical Online



cimkék

hirdetés

Könyveink