hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Friss térkép készül az emberi génállományról

Legalább öt-tízszeresére növelhetjük a betegségek kimutatásának érzékenységét a humán genetikai variánsok minden eddiginél részletesebb feltérképezésével – az ennek érdekében indított 1000 Genom Projekt keretében a kutatók katalógusba rendezik a világ népességén belül egy százaléknál nagyobb arányban előforduló variánsokat.

A január 22-én nyilvánosságra hozott 1000 Genom Projekt munkatársai a világ különböző pontjain élő 1000 felnőtt génszekvenciáját kívánják meghatározni világszerte azzal a céllal, hogy minden eddiginél részletesebb útmutatót adjanak a kutatók kezébe az embernél előforduló genetikai variációkról. A több szakterület képviselőinek bevonásával zajló munka eredményeként friss térkép készül majd az emberi génállományról.
E program eredményeként a genomon belül ötszörösére, az egyes génterületek vonatkozásában pedig legalább tízszeresére növelhetjük a betegségek kimutatásának érzékenységét. A 1000 Genom Projekt keretében emberi haplotípus-térkép készülhet, amely feltárja majd a HapMap genetikai variánsok genomikai összefüggéseit. Mindezek alapján a kutatók eldönthetik, mely variánsoknak lehet oki jelentőségük.
Az embernél előforduló genetikai variációk részletes térképét minden bizonnyal sok kutató fogja haszonnal forgatni a genetikai eltérések és bizonyos kórképek közötti kapcsolatok feltárása során.
A 1000 Genom Projekt célkitűzéseiről a http://www.1000genomes.org
internetes oldal szolgál részletesebb információval, és ugyanitt megtalálható a program alapjait lefektető tudományos találkozó összefoglalója is.


Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés