hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

A HospInvest újfent pontosít

Új helyzet Egerben? (frissítve)

A hevesi megyegyűlés szocialista alelnöke szerint új helyzetet teremtett az a cégbírósági dokumentum, amiből az derül ki, hogy az egri Markhot Ferenc Kórházat működtető HospInvest tavalyi konszolidált mérlege 1,6 milliárd forintos hiányt mutat - írja a Magyar Nemzet, amelynek cikke kapcsán a HospInvest később úgy reagált: nem ez az első eset, hogy gazdálkodásukkal kapcsolatban téves információk látnak napvilágot. Egerben közben folytatódik a határozatlan ideig tartó sztrájk; az intézményben működő szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel az intézmény működtetéséről szóló, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést.


Merczel József ugyanakkor közölte: nem kíván messzemenő következtetéseket levonni addig, amíg számviteli szakemberek és jogászok meg nem vitatják az ügyet. Herman István, a megyei önkormányzat Fidesz frakciójának igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "a Fővárosi Cégbíróság szakszerű véleménye alapján kimutathatóan 1,6 milliárd forintos a mérleghiány". A tájékoztatást a megyei főjegyző, Benkár József kérte a cégbíróságtól. A lap hétfőn nem tudta elérni a HospInvest vezetőit.
A megyei önkormányzat a céget hirdette ki a kórház működtetésére és vagyonkezelésére kiírt pályázat nyertesének, ám az ellenzék és az intézményben dolgozók egy része nem fogadja el a döntést. A Heves Megyei Bíróság szeptember közepén jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát, amely a HospInvestet nyilvánította a kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesének, ez azonban jogászok szerint nem érinti a szerződést.
Hétfőn határozatlan idejű sztrájk kezdődött az egri egészségügyi intézményben, amelyet kedden 7 órától folytattak a szakszervezetek. A közvetlen gyógyításban résztvevő 586 dolgozó közül 73-an, vagyis a munkavállalók 13 százaléka sztrájkolt - tájékoztatta az intézmény ápolási igazgatója az MTI-t.
 

A Magyar Nemzetben megjelentekre reagálva Kollányi Gábor, a Hospinvest igazgatótanácsának elnöke közölte: Nem ez az első alkalom, hogy a HospInvest Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban téves információk látnak napvilágot. Ennek, ahogy a múltban, most is két lehetséges oka van: társaságunk pénzügyi adatait vagy szándékosan magyarázzák félre, vagy pedig alapvető pénzügyi ismeretek hiányában, tévesen értelmezik azokat. A felelősség alól azonban egyik sem ad felmentést - vélekedett. Mint Kollányi Gábor közölte: a cégcsoportot hamis fényben feltüntető állítások kapcsán indított pereket a HospInvest kivétel nélkül, minden esetben megnyerte. A cégcsoport önként döntött úgy, hogy a hazainál sokkalta szigorúbb, nemzetközi előírásoknak kíván megfelelni azzal, hogy nem csak a magyar, hanem a nemzetközi számviteli–pénzügyi jelentési előírások (IFRS - International Financial Reporting Standards) szerint is elkészíti a konszolidált mérlegét. Anélkül, hogy ez számára kötelező lenne. Ebből az elkészült jelentésből derül ki például az is, hogy negatív konszolidált eredmény ellenére a cég saját tőkeállománya továbbra is pozitív, gazdálkodása pedig stabil, ahogyan egyébként a kezdetektől fogva az. A stabilitását továbbá az is mutatja, hogy a veszteséget tőkeágon pótoltuk, azaz tőkésítettük, ezt éppen azért teheti meg a HospInvest, mert tőkeerős pénzügyi háttérrel rendelkezik, így tudja a veszteséget és a fejlesztéseket is fedezni.
Kollányi Gábor kiemelte: Érthetetlennek tartom, hogy a HospInvestet egyfelől azzal vádolják, hogy az általa működtetett kórházakban „a profit lefölözése” a célja, ezzel egy időben pedig azt vetik a szemére, hogy veszteséges, vagyis nem termel elég profitot. A HospInvest veszteséges, mert veszteséges kórházakat vesz át az adósságállománnyal együtt, a gyöngyösi kórház esetében ez a veszteségállomány például több mint 800 millió forint volt az átvétel pillanatában.
A HospInvest célja, hogy racionalizálja a kórház gazdasági működését, például a gyógyszerbeszállítókat versenyezteti, gazdaságos gyógyszer-alaplistát hozott létre, a beszállítói szerződéseket újratárgyalja, a kórház működését gazdaságossá teszi. A fejlesztésekre milliárdos összegeket költ. A gazdasági és szakmai programjának köszönhetően a korábban veszteséges kórházak rövid és középtávon nem termelnek veszteséget, hosszútávon pedig nyereséget is termelnek, amely visszatéríti azokat a fejlesztési összegeket, amelyet a kórházra fordított a HospInvest. Mint az elnök közölte, a HospInvest Zrt. tőkeerős vállalkozás, amelynek törekvéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is elismerte, amikor 2007 októberében társtulajdonosként csatlakozott, és mintegy 4 millió euróval hozzájárult  célkitűzéséhez, így tudja megvalósítani a kórházmenedzsment-programját.

Medical Online; Magyar Nemzet; MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink