hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Sólyom szerint nem alkotmányellenes

A jogszabály február 11-i elfogadása előtt még aggályosnak látta az egészségpénztárakról szóló törvényjavaslatot Sólyom László, ám mint az InfoRádiónak adott exluzív nyilatkozatában fogalmazott, nem fordulhatott az Alkotmánybírósághoz, mert a törvény nem alkotmányellenes.

„Elég gyakran előforduló jobboldali reakció, hogy illúziókba menekülnek és olyan jogi konstrukciókba, amelyek kalandosak” – mondta Sólyom László az InfoRádiónak. A köztársasági elnöknek a törvényjavaslattal szemben továbbra is számos politikai kifogása van, annak ellenére, hogy kérdéseire kapott válaszokat Kóka Jánostól, az SZDSZ elnökétől, és Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől.
– Üdvözlöm, hogy történtek változások – mondta a köztársasági elnök. – Ezek között vannak olyanok, amelyekkel teljesen egyetértek, például az, hogy valóban elhatárolják a pénztárakhoz tartozó, üzletileg működő részt az egységes kockázatközösségi alaptól, tehát a drága, ritka betegségektől, amelyeket országos kockázatközösségi alapból fizetnek. A törvényben megvannak ennek a kezdetei. Miniszter asszony bemutatta, hogy a végrehajtási rendeletek koncepciói készen vannak, ott tudunk meg többet az egészről. Ami továbbra is aggályos, az az, hogy noha a diagnózisban egyetértek a kormánnyal, a mostani rendszer rendkívül alacsony hatásfokkal működik, pazarló, korrupt, és a politika túlságosan beleszól az egészségügyi rendszerbe. Ez mind igaz. Azt a terápiát, amit ez a törvény javasol, és lehet, hogy át is visz, továbbra sem látom alkalmasnak a gyógyításra. Akceptálom és elhiszem a jó szándékot, a segíteni akarást. Szinte süt a tárgyalásokból a hitük, hogy ez sikerül és működik majd. Nekem ugyanakkor alapvető aggályom, hogy azért hitre ezt nem lehet alapozni.
Százszor elhangzott szerda este miniszter asszony szájából, hogy hisszük azt, hisszük azt, hisszük azt. Hogy ezt a hitet mi támasztja alá, az továbbra sem világos. Vagyis minden kérdésre újabb kérdéseket tudtam feltenni, ami azért nem megnyugtató.
Világos, hogy az állam belátta, hogy képtelen ezt a rendszert hatékonyan és korrupciómentesen működtetni. Erre az a válasz, hogy a menedzsment egy részét privatizáljuk. Nem tudták velem továbbra sem megértetni, hogy a magántulajdonos miért tudná jobban működtetni. Ez nagyon fontos, mert hiszen ez olyan jelszavakon alapul, hogy az állam rossz gazda, az üzlet viszont mindent megold – nyilatkozta egyebek között Sólyom László köztársasági elnök az InfoRádióban.


Forrás: InfoRádió

cimkék

hirdetés

Könyveink