hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Vissza a feladónak

Visszaküldi a feladóknak az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) az „örökváltságként” érkező befizetéseket – tette közzé az Egészségügyi Minisztérium azt követően, hogy többen is követték dr. Kiss József példáját, s maguk is befizettek a kasszába 12-12 ezer forintot.

Meglehetősen populista akcióba kezdett a biztosítási reformmal kapcsolatban több személy, köztük Éger István a Magyar Orvos Kamara elnöke és Kiss József az OEP korábbi vezetője – egyebek között így minősíti a maguk között csak polgári engedelmességi mozgalomnak nevezett figyelemfelkeltő akciót a szaktárca. Közleményük szerint az a kezdeményezés, hogy valaki 12 ezer forinttal „örökváltságot” fizet maga után – elkerülve ezzel, hogy valamelyik új pénztárhoz tartozzon –, nemcsak abszurd, hanem következetlen is. Szerintük ugyanis a „gondolatkísérletből” az is következne, hogy az akcióban résztvevő személyeknek abból a fejkvótából kellene finanszírozniuk saját egészségügyi ellátásukat, ami utánuk a pénztáraknak járna.
Valószínűleg a kezdeményezők sem gondolták végig – írják –, hogy ha a társadalombiztosítás szolidaritási elvét nem akarják megtagadni, akkor az átlagnál feltehetőleg jobban kereső személyekként lényegesen többet kell(ene) befizetniük járulékok formájában, mint amennyit fejkvóta formájában visszakapnának. A kezdeményezés a szaktárca szerint ráadásul „félreérti a pénztárak létrejöttének folyamatát”, az új pénztárak ugyanis nem „megveszik” az embereket, hanem annak jogát szerzik meg, hogy a pénztárakat nem választó személyeknek az egészségügyi ellátását finanszírozzák. Ezért a jogért jelentős összeget fizetnek majd, amelyet a törvény szerint az egészségügy fejlesztésére kell fordítani.

Jól kiokosították hát Kiss Józsefet, aki "ma már csak" egészségbiztosítási szakértőként esetleg meg is köszönhetné ezt az „EÜM Sajtóirodá”-nak. S esetleg arra is figyelmeztethetné az ott dolgozókat, hogy az OEP-et nem Országos Egészségügyi Pénztárnak, hanem Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak hívják.
Ma még legalábbis.

Köbli Anikó

cimkék

hirdetés

Könyveink