hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Még egy népszavazás?

Vasárnapig 359 ezer aláírást már összegyűjtöttek, április 12-ig azonban folytatják az aláírásgyűjtést a civil szervezetek annak érdekében, hogy népszavazáson utasíthassák el az üzleti érdekeltségű biztosítók részvételét az egészségbiztosítási rendszerben. Mindez azonban a kormánypártok szerint nem befolyásolja az Országgyűlés által elfogadott egészségpénztári törvény sorsát.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?" Ez az az Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződő népszavazási kérdés, amelyet az Országos Választási Bizottság már korábban hitelesített és később az Alkotmánybíróság jóváhagyott.
A kezdeményezéshez mások mellett csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az EDDSZ, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet.
Gaskó István, az aláírásgyűjtést koordináló Liga Szakszervezetek elnöke vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette: mindenképpen folytatják az aláírásgyűjtést, amelyre április 12-ig lehetőségük van.
Amennyiben az aláírásokat később hitelesítik, ki kell írni a népszavazást, annak ellenére, hogy a kormánypártok szerint a kezdeményezés nem befolyásolja a parlament által újra elfogadott törvényt. A kormánypártok az új rendszert ugyanis nem több-biztosítós, hanem egy biztosítós, több pénztáras rendszernek nevezik.


Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink