hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Az elnök aláírta a pénztártörvényt

Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmány előírásának megfelelően, február 18-án aláírta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, ismételt tárgyalás után újra elfogadott törvényt.

A jogszabályt először tavaly december 17-én hagyta jóvá az Országgyűlés, amit az államfő december 27-én megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. A köztársasági elnök hivatalának közleménye szerint Sólyom László korábban megfogalmazott ellenvetései mind a jogszabály meghozatalának módját, mind tartalmát illetően továbbra is fennállnak, a törvényen végrehajtott módosítások az elnök aggályait csak részben érintették, az Alkotmány szerint azonban most már köteles a törvényt aláírni és kihirdetni. Az államfő abban bízik, hogy kifogásait a kormány az új egészségpénztári rendszer bevezetéséig hátralévő egy év alatt figyelembe veszi.
Az Országgyűlés február 11-én fogadta el újra a kötelező egészségpénztárakról szóló törvényt 203 igen és 173 nem szavazattal. A jogszabály értelmében a magyar állam zártkörű részvénytársasági formában, egyenként 20 millió forintos tőkével 22 egészségbiztosítási pénztárat alapít – négyet a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében, 18-at pedig a többi megyében.
Több párt és szervezet jelezte, hogy a jogszabály kihirdetését követően az Alkotmánybírósághoz fordul, kérve, hogy a testület állapítsa meg annak alkotmányellenességét, annak ellenére, hogy az államfő egyik korábbi nyilatkozatában jelezte: a törvény nem ütközik az alaptörvénybe. Amennyiben a taláros testület is így találja majd, a pénztárak 2009. február 1-jén állnak fel és működésüket április 1-jén kezdik meg. Tagtoborzásra február 15. és március 15. között lesz lehetőség. A létrehozott pénztárak 51 százaléka állami tulajdonban marad, részvényeinek 49 százalékát nemzetközi pályázaton értékesítik.


Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink