hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tévedhettek a radiokarbonos kormeghatározásban

Mégis Jézusé a Torinói lepel?

Új vizsgálatokkal ellenőrzik Oxfordban azt a húsz évvel ezelőtti állítást, amely szerint a torinói lepel középkori hamisítvány. A világhírű laboratórium vezetője elismerte: nem kizárt, hogy pontatlanul végezték el a radiokarbonos kormeghatározást. Az eredményeket a jövő hónapban hozzák nyilvánosságra abban a filmben, amelyet a BBC húsvétkor közöl a lepelről.


A torinói lepel a leghíresebb keresztény relikvia, amely a hívők szerint Jézus testét őrizte a keresztre feszítés után. A leplet többször megvizsgálták már, például az Oxfordi Egyetem laboratóriumában is, ahol húsz éve megállapították, hogy hamisítvány; a középkorban készült. Nem kizárt azonban, hogy tévedtek, és a leplen található szennyeződés miatt hamis eredményre jutottak - ismerte el a laboratóriumot vezető Christopher Ramsey professzor, aki ugyanakkor azt is hozzátette: nagyon csodálkozna, ha a következtetésük hibásnak bizonyulna, különösen, ha "több ezer évet tévedtek volna". A fejlemény mindenesetre ismét felizzította a torinói lepelről szóló vitát.

A négy méter hosszú vászonlepelből vett darabokat egymástól függetlenül vizsgálta meg a zürichi, az arizonai és az oxfordi laboratórium az 1980-as évek végén, hogy meghatározzák a lelet korát. A kutatók arra a következtetésre jutottak a radiokarbonos kormeghatározó vizsgálat alapján, hogy a leplet 1260 és 1390 között készítették, vagyis középkori csalás eredménye. Még Anastasio Alberto Ballestrero torinói bíboros is elképzelhetőnek nevezte, hogy a relikvia talán nem több beugratásnál.
A vizsgálatokat 1988-ban végezték, és azóta több elmélet is napvilágot látott arról, mi vezethetett téves eredményre. Ezeket a felvetéseket azonban eddig a tudósok mindig elhárították. A tudományos érvek ellenére sokak meggyőződése, hogy a lepel eredeti.
Ramsey professzor, aki a radiokarbonos kormeghatározás szakértője, most új kutatásokat végez, amelyek megmagyarázhatják, hogyan "játssza ki" egy eredeti vászonlepel a műszereket. Az eredményeket a jövő hónapban hozza nyilvánosságra abban a dokumentumfilmben, amely a torinói lepelről szól, s amelyet a BBC húsvétkor sugároz majd.
Annyi már kiderült, hogy a "bűnös" a szennyeződés; ha az két százalékban változik, akkor máris 1500 évvel tévednek az anyag korát illetően - magyarázta David Rolfe, a dokumentumfilm rendezője. A filmben beszámolnak majd azokról az új archeológiai és történelmi bizonyítékokról, amelyek alátámasztják azt a véleményt, hogy a lepel valóban eredeti temetési öltözék.


Forrás: InfoRádió / The Daily Telegraph

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink