hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Tiltakoznak az addiktológusok

Kétszázhatvan addiktológiai szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezik, hogy az Egészségügyi Minisztérium május elsejével megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet. Az aláírók azt szeretnék, ha a tárca vezetője visszavonná ezt az intézkedést.
    

A szakemberek véleménye szerint a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma egyetlen háttérintézménye szűnik meg a miniszter szerdán bejelentett döntésével; szerintük az intézetet inkább meg kell erősíteni és be kell vezetni egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai programot.
Mint arról a Medical Online is beszámolt, szerdán, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának a tavalyi népegészségügyi jelentést tárgyaló ülésén több képviselő kitért arra, hogy Magyarországon gyakorlatilag senki sem foglalkozik az alkoholproblémák megelőzésével, miközben a szakemberek 800 ezerre, egymillióra becsülik az alkoholfüggők számát. A testület ülésén Kökény Mihály elnök utalt rá, a többi közt kérni fogja a kormányt a "hánnyattatott sorsú Országos Alkohológiai Intézet helyzetének rendezésére". Ezt követően, néhány óra elteltével jelenette be Horváth Ágnes szakminiszter, hogy május elsejétől megszűnik az Országos Addiktológiai Intézet (OAI), amelynek gondozási feladatait az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet veszi át, a módszertani, kutatási, adatgyűjtési és monitoring feladatokat pedig az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ látja el a jövőben. A tárca szerint az Országos Addiktológiai Intézet helyzete rendezetlenné vált, miután az Országos Gyógyintézeti Központot - amelyen belül önálló költségvetési szervként működött - más intézményekkel összevonták; ezért kell megszüntetni.
A döntés ellen tiltakozó szakemberek szerint, a nemzetközi becslések az országok GDP-jének 3-6 százalékára teszika szenvedélybetegségek társadalmi kárát. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évről évre nő az illegális szerek kipróbálásának aránya a fiatalok között, de közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban - írják.
Arra is felhívják a figyelmet, hogy hazánk rendelkezik a kábítószer-probléma visszaszorítását elősegítő nemzeti stratégiával, de átfogó addiktológiai, illetve alkohol stratégiával nem, holott a kormány tavaly kifejezte szándékát, hogy jelentős mértékben csökkenteni szeretné az alkoholbetegek számát.

Medical Online

Linkek

cimkék

hirdetés

Könyveink