hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület

Az új egyesület létrehozásának célja, hogy a tagkórházak vezetői hathatósabban tudják képviselni érdekeiket a szaktárcánál és az egészségbiztosítónál finanszírozási kérdésekben – közölte Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója, aki egyben a szövetség elnöke is.

Az áprilistól érvényes új finanszírozási rend következtében júliustól drasztikusan csökken a kórházak bevétele, ami – a növekvő költségeket is figyelembe véve – komoly ellátási zavarokat fog okozni – mondta Csiba Gábor. Saját kórházát említve hozzátette: az év végére a miskolci kórház hiánya az 1,2 milliárd forintot is elérheti. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórháztól 60 millió forintot szerinte jogtalanul tart vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), arra hivatkozva, hogy bizonyos tételeket ellenőrizni akar. A főigazgató szerint ennek – jogszabály szerint – fordítva kellene történnie, vagyis a biztosító fizet, és az utólagos ellenőrzés alapján vonhatná vissza a pénzt.

Varga Gábor, az egyesület alelnöke, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Petz Aladár Megyei Oktató Kórházának főigazgatója hozzátette, az egyesület a stratégiára is tesz majd javaslatot, továbbá egészségügyi szakközgazdasági elemzéseket fognak végezni, de célja a társulásnak a munkaerőhelyzet feltárása, az utánpótlás megoldása is.
A fő cél szerinte annak meghatározása, hogy az embereknek milyen egészségügyi rendszerre van szükségük, illetve, hogy térségarányos-e az ellátás.
A stratégiai szövetség minden szakmai szervezettel együttműködve szeretne változtatni a jelenlegi helyzeten – tette hozzá Varga Gábor.
Mindegyik kórházigazgató arról számolt be, hogy az intézmények minden lehetséges módon megpróbálták visszafogni a költségeiket, racionalizálni az ellátást kórházon belül. Ezek közé tartozik például a létszámleépítés vagy az, hogy nem túlóráznak a kórházakban, de a megtett intézkedéseken túl már nem tudnak takarékoskodni – hangoztatták. Azzal, hogy a kórházak kevesebb bevételhez jutnak, a tervezhető beavatkozásokat későbbre ütemezik, növekednek a várólisták.

Csiba Gábor jelezte azt is, hogy a gazdasági válság következtében sokan elvesztették munkahelyüket, és ezek az emberek egyfajta túlélési stratégiaként táppénzre mennek, vagy egy nem sürgős, de kórházi ellátást igénylő beavatkozásra fekszenek be az intézménybe. Mint mondta, március-áprilisban 10 százalékkal nőtt a betegforgalom a miskolci kórházban.
Varga Gábor szerint az ágazati reform alapvető problémája a "menet közbeni" változtatás. Megemlítette, volt olyan év, hogy a Petz Aladár kórháznak egy éven belül nyolc költségvetést kellett készítenie.

Pikó Károly, a nyíregyházi Jósa András kórház főigazgatója úgy vélte: nagyon hamar átlátható struktúrát kellene létrehozni, és azon meggyőződésének adott hangot, ha kevesebb kórház lenne, finanszírozhatóbb lenne a rendszer, és a rendelkezésre álló humánerőforrás is elég lenne.



Repa, Varga és Rácz nélkül szövetkeztek a súlyponti kórházak


A két somogyi súlyponti kórház igazgatója: Repa Imre, a kaposvári és Varga Ferenc, a siófoki kórház irányítója, a Kórházszövetség elnöke, valamint Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója, a szövetség leendő elnöke is távol maradt a súlyponti intézmények képviseletére létrehozott Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület megalakulását bejelentő eseményről – írta a Somogyi Hírlap.
„Siófoki főigazgatóként kaptam ugyan felkérést, de a szövetség elnökeként nem vagyok híve a csoportérdekek képviseletének” – indokolta távolmaradását Varga Ferenc a megyei napilap kérdésére. Hozzátette: a súlyponti célokkal egyetért, de minden kórháznak – ha megfelelően szolgáltat – egyenlő elbírálás jár, ezért a szövetségen belül kell tenniük értük.
Szerinte az alapkérdés nem az, milyen a finanszírozási technika, hanem az, hogy mekkora a kórházakra háruló többletteher.
„A döntéshozóknak vagy pénzt kell a rendszerbe tenni, vagy strukturális átalakítást kell végrehajtani” – mondta Varga Ferenc, aki úgy vélekedett: minden kórházra szükség van, ahol minőségileg, szakmailag elfogadható, a jogszabályoknak megfelelő a betegellátás.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink