2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kitekintő

Sokkolóan magas a D-vitamin hiányos gyerekek száma az Egyesült Államokban

Az amerikai gyerekek mintegy 70 százalékánál állapítottak meg rendkívül alacsony D-vitamin szintet a kutatók. Ez komoly kockázatot jelent a csont- és szívbetegségek kialakulásának szempontjából.

„Tisztában voltunk vele, hogy a D-vitamin hiány elterjedtsége igen magas, ám a probléma nemzeti szintű vizsgálata egészen sokkoló volt” – idézte a LiveScience tudományos hírportál Juhi Kumart, a Montefiore Egészségügyi Központ Gyermekkórházának illetékesét.

A 2001 és 2004 között készült országos egészség- és táplálkozási felmérés eredményeinek felhasználásával a szakemberek több mint hatezer 1 és 21 éves kor közötti gyermek adatait dolgozták fel. Míg a fiatalok 9 százalékánál, vagyis 7,6 millió esetében alacsony, addig 61 százalékuknál, tehát 50,8 milliónál elégtelen D-vitamin szintet állapítottak meg. 

„Számos kisebb tanulmány mutatott már ki alacsony D-vitamin szintet a gyermekek egy-egy csoportja körében, ám senki nem vizsgálta még a jelenséget országszerte” – mondta a tanulmány vezetője, Michal L. Melamed, a Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvostudományi Kollégiumának professzora. A D-vitamin hiány miatt kialakuló angolkóros esetek száma is jelentősen megnőtt az utóbbi időben.

A hiány oka a helytelen táplálkozásban és a napfény hiányban rejlik, tették közzé következtetéseiket a kutatók a Pediatrics szaklap internetes változatán. Az alacsony szint az idősebb gyerekeknél, a lányoknál, az afrikai-amerikaiaknál, a mexikói-amerikaiaknál, az elhízottaknál volt jellemző, és azoknál, akik nem isznak legalább hetente egyszer tejet, illetve akik naponta négy óránál többet töltenek televíziózással, videojátékokkal és számítógépezéssel.

„A gyerekek életmódja ma már sokkal inkább üléshez kötött és kevesebb időt töltenek a szabadban. Az UV-B sugarakat blokkoló napozókrémek használata csak tovább növeli a problémát” – magyarázta Melamed. Míg a világos bőr nagyon hatékony a D-vitamin termelésben – amely során a test az UV-B sugarak felhasználásával alakítja át a bőrben lévő koleszterint D-vitaminná –, addig a sötétebb bőrűek kevesebbet termelnek belőle.

A szakemberek szerint a D-vitaminban gazdag tápanyagok – tej, hal – fogyasztása mellett az étrend-kiegészítők is segítenek. Bár az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája által javasolt napi 400 nemzetközi egységnyi (10 mikrogramm) D-vitamin táplálék-kiegészítőt szedő gyerekek eredményei megfelelőek voltak, csupán a népesség 4 százaléka fogyasztja ezeket.  

Az étrend-kiegészítők különösen fontosak az északi területeken élő gyerekek számára, ahol a napfény túlságosan gyenge a megfelelő D-vitamin mennyiség termeléshez, valamint a csecsemők számára, hiszen az anyatej nem elegendő vitaminforrás. „Ki kell kapcsolni a televíziót és kiküldeni a gyerekeket a szabadba. Elegendő lenne napi 15–20 perc és ... nem kell őket azonnal bekenni naptejjel, elég csak tíz perc után. Így kapnak az egészséges napfényből, de az nem károsítja őket” – mondta Melamed.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink