hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Az önkormányzatok fenyegetésként értékelik a MOK akcióját

Kedden megállapodnak? (frissítve 2008. 04.25.)

Kedden megegyezés születhet a háziorvosokat képviselő Magyar Orvosi Kamara (MOK) és az alapellátás finanszírozási reformjával megbízott kormánybiztos, dr. Székely Tamás között. A kamara részletes számításokat kért az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), hogy a különböző méretű felnőtt-és gyermek-háziorvosi praxisok egyenként is olyan összeghez jussanak, amely kompenzálja a vizitdíjat és biztosítja a praxisok működéshez szükséges pénzt.

Az orvoskamara négypontos követeléscsomagjából a legsürgetőbb vizitdíj-kompenzáció ügyében már közeli a megállapodás az orvosok képviselői és az alapellátás finanszírozásának átalakításával megbízott kormánybiztos között. Az amortizáció beszámítása és a praxisok fenntartható finanszírozása, illetve a praxisjog megerősítése ügyében még nem zárták le az összes részletkérdést. A kamara elnöke, Éger István a Medical Online-nak elmondta: a tárgyalások lezárása azért csúszhat jövő keddre, mert – bár az összes praxis tekintetében a kieső bevételeket pótló összeg elégségesnek tűnik – részletes számításokat kértek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, hogy a különböző méretű felnőtt-és gyermek-háziorvosi praxisok egyenként is olyan összeghez jussanak, amely kompenzálja a vizitdíjat és biztosítja a praxisok működéshez szükséges pénzt.
A fiatal háziorvosok pályakezdését, praxishoz jutását megkönnyítő hitelkonstrukció, a praxisalap létrehozását is üdvözli a kamara. Éger István hozzátette: a számviteli törvényben rögzítenék, hogy a pályakezdő háziorvosoknak ne adózott jövedelmükből kelljen működési jogot vásárolniuk, hiszen a praxisvásárlás „nem öncélú beruházás”.

Honlapunk úgy értesült: dr. Székely Tamás, az OEP főigazgatója csütörtökön felhatalmazást kapott Gyurcsány Ferenc  miniszterelnöktől arra, hogy jövő kedden a kormány nevében aláírja a megállapodást. (Horváth Ágnes április 30-ig egészségügyi miniszter, így Székely - a sokak által legesélyesebbnek mondott utódjelölt - még kormánybiztosként látja el kézjegyével a dokumentumot - a szerk.) 

Vasárnapra lesz új miniszter?

A Népszabadság információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már vasárnap bejelenti új egészségügyi minisztere nevét. A bejelentés előtt egyeztet a frakcióval. Az első számú jelölt Székely Tamás, de "versenyben van" Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke is.  Pesti Imre, a Fidesz képviselőjeJól felkészült szakembernek tartja Székely Tamást - nyilatkozta az ellenzéki politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este. A szakpolitikus azt mondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenlegi főigazgatója Horváth Ágneshez képest másfajta hangot ütött meg, de "az egy kérdés, hogy mit fog majd tenni". Hozzátette: az előjelek számára "nem negatívak".
Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa a nap folyamán sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy Székely Tamás esélyes lehet-e az egészségügyi miniszteri posztra, úgy válaszolt: Székely felkészült szakember, kiváló ismeretei vannak az ágazatról, és minden partner elismerését kiváltva vezette a tárgyalásokat. Az MSZP úgy ítéli meg - folytatta a politikus -, hogy azt a munkát, amelyre a miniszterelnök felkérte Székely Tamást, közmegelégedésre végezte, azonban a miniszteri posztra jelölés a kormányfő kompetenciája.


Éger István csütörtökön egyébként az önkormányzati szövetségek vezetőivel tárgyalt. Mint az ülés után elmondta, igyekezett őket meggyőzni arról, hogy „tömeges nyomásgyakorlási akciójuk” nem ellenük irányul. Molnár Gyula, Újbuda polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke nem ment el a MOK csütörtöki találkozójára, levélben indokolva távolmaradását ugyanis fenyegetésként értékelte a szerződésbontási akciót. Mint korábban megírtuk, Hévízen, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlésén bejelentették, ügyük rendezése érdekében akár finanszírozási szerződésük felbontására is készek az orvosok. A MOK kamarai tagságtól függetlenül minden alapellátásban dolgozónak elküldte az erre lehetőséget adó dokumentumokat. A megállapodás létrejöttével az érdekérvényesítés ezen eszközétől elállnak az orvosok.  Éger István jelezte: a betegszervezetekkel és az önkormányzatok képviselőivel a jövőben is rendszeresen egyeztetnek majd.

 

Bánky Bea

Az MSZP üdvözli, hogy megállapodás közeli a helyzet a háziorvosok finanszírozásának ügyében - mondta Kökény Mihály, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján. A kormány hónapokon keresztül semmibe vette a teljes egészségügyi szakmát, a háziorvosokat; ha ezt a gyakorlatot hajlandók megváltoztatni, az helyes - reagált a Fidesz szóvivője.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink