hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Nagyléptékű kormányátalakítás - Vége a koalíciónak

Székely Tamás lesz az egészségügyi miniszter (utolsó frissítés 2008. 04.28. 20.20)

Gyurcsány Ferenc hétfőn délben bejelentette új kormánya névsorát. Az egészségügyi miniszter személye nem meglepetés: Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója tölti majd be ezt a pozíciót; bizottsági meghallgatása kedden kora délután lesz a Parlamentben. A várakozásoknak megfelelően az SZDSZ április 30-ával kilép a koalícióból - erről vasárnap döntöttek a párt küldöttei a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlésén Budaörsön.

A ciklus felénél új szakasz kezdődik a kormányzásban: a kormány programja nem változik, de összetétele, szerkezete és a hangsúlyok igen - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a Parlamentben, az új kormánytagok bemutatásakor. Mindannyian erős és büszke Magyarországot szeretnénk, ezért ez az átalakítás vezérlő elve is - fogalmazott a kormányfő. Szavai szerint a következő két év munkájának középpontjában a növekedés, a fejlesztés, a gyarapodás és a munkahelyteremtés áll. A kormányzati ciklus további szakaszában a beruházásra, a kutatásra, a fejlesztésre és az innovációra helyeződik a hangsúly.
A kormányfő bejelentésének értelmében Székely Tamás lesz az új egészségügyi miniszter, Bajnai Gordon az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter; Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Szűcs Erika a szociális és munkaügyi tárcát veszi át, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerül, és Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter.
A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint egyes minisztériumokban a jövőben két államtitkár lesz: Burány Sándor és Molnár Csaba a gazdasági tárcához kerül, az Önkormányzati Minisztériumban Jauernik István lesz a másik államtitkár, a munkaügyi tárcánál Korózs Lajos, az igazságügyinél Avarkeszi Dezső, míg az Oktatási és Kulturális Minisztériumban Csák Ferenc lesz az új államtitkár. A kormányfő új államtitkárokat jelöl a minisztériumok megüresedő államtitkári posztjainak betöltésére, és további egy-egy államtitkárt az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárca vezetésébe a jelenlegi államtitkárok mellé. Két államtitkár erősíti majd az Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium munkáját is. A környezetvédelmi tárca államtitkára Oláh Lajos lesz, az Egészségügyi Minisztériumé Vojnik Mária korábbi politikai államtitkár, az újonnan létrejövő Közlekedési Minisztériumba pedig Puch László, az MSZP korábbi pénztárnoka kerül államtitkárnak.
A bejelentés előzménye, hogy vasánapi küldöttgyűlésén a koalícióból való kilépésre 434 SZDSZ-küldött szavazott, 53-an nemmel voksoltak, és 32-en tartózkodtak.A távozó egészségügyi miniszter a küldöttgyűlésen megköszönte, hogy a liberálisok kiálltak mellette. Horváth Ágnes szerint Gyurcsány Ferenc mondott nemet az egészségügyi reformra, és ezzel az SZDSZ-re. Úgy vélte azonban, azzal, hogy a szocialisták visszatáncoltak, az eddigi eredmények nem válnak semmissé.

A koalíciós szakításból az MSZP és az SZDSZ sem jött ki jól. A szocialisták támogatottsága jelenleg a népesség egészén belül 15, a szabad demokratáké 1 százalékos - közölte a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása alapján a Népszabadság. A biztos pártválasztók körében is mélyponton van e két párt: 23, illetve 2 százaléknyi aktív választópolgárt érezhet maga mögött. A szavazótáborok is eltávolodtak egymástól, a rokonszenvet a semlegesség érzése váltja fel: egy évvel ezelőtt még a szocialisták egyharmada az SZDSZ-t nevezte meg második kedvelt pártjaként. Most 10 százalékuk, míg az MDF-et 20 százalék. 

A koalícióból való kilépésre reagálva a Fidesz úgy nyilatkozott: társadalmi támogatottsága után immár parlamenti többségét is végérvényesen elveszítette a Gyurcsány-kormány. A Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtt arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy kérjen bizalmi szavazást maga ellen az Országgyűlésben, vagy nyújtsa be lemondását a köztársasági elnöknek.
"Miniszterelnök úr, ha valóban olyan nagylegény, kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen, legyen világos, hogy az SZDSZ támogatja-e az ön összetákolt kormányát, vagy pedig nem; Kóka János heti eskütételei a valóságban érvényesek-e vagy csak arra érvényesek, hogy magasabb alkupozíciót vívjanak ki maguknak" - mondta Navracsics Tibor.
Az MDF már egy nappal korábban ugyanerre kérte a miniszterelnököt. Dávid Ibolya pártelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélte, Magyarországnak valódi változásokat jelentő, átgondolt reformokra és stabil kormányzásra van szüksége, Gyurcsány Ferenc pedig gátolja ezek megvalósulását. Az országnak nincs ideje arra, hogy újabb két évet adjon a "kényszeres pótcselekvések" politikájának, amelyben a szocialisták már az érdemi munka látszatára sem ügyelnek - közölte.
Az MSZP ezzel szemben azt hangsúlyozta: vállalja az önálló szocialista kormányzás felelősségét és biztosítja az ország kormányozhatóságát. Nyakó István szerint az önálló kormányzással nemcsak az MSZP felelőssége, hanem a lehetősége is nagyobb lesz arra, hogy nyugodtabb programmal folytassa a kormányzást. A szóvivő úgy fogalmazott, mostantól az MSZP egyedül irányítja a kormányt, de a változtatások és reformok támogatói továbbra is többségben vannak a parlamentben. Az SZDSZ többször világossá tette, hogy támogatja a kormányzati törekvéseket az egyensúly fenntartására, az MDF is nyitott a kormánytól érkező javaslatok támogatására, és ez is az önálló szocialista kormányzás létjogosultságát támasztja alá - mondta.

Medical Online

Az új egészségügyi miniszter

Székely Tamás 1955-ben született Budapesten. 1979-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett diplomát, 1983-ban tett sebész szakorvosi vizsgát. 1993 és 1995 között az EMKA gyakorló egészségügyi menedzserképző, 1998-ban a Közgazdasági Továbbképző Intézet egészségügyi menedzserképző tanfolyamait végezte el. 2000-ben érsebész szakorvosi képesítést szerzett.
1979-1982 között a Tatabányai Megyei Kórház, 1982-1985 között a budapesti Károlyi Kórház segédorvosa volt. 1985 és 1996 között a fővárosi Balassa János Kórház alorvosa, majd főorvosa, később kórházigazgatójaként tevékenykedett.
1996-1998 között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője, 1998-2005 között a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Sebészeti Szakrendelés vezető főorvosaként, egészségügyi-gazdasági szaktanácsadójaként dolgozott.
1997-1998-ban tagja volt a Népjóléti Minisztérium "az egészségügyi rendszer átalakítása" szakértői munkacsoportjának, valamint a kódkarbantartó bizottságnak.
2002-ben az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) miniszteri biztosa, majd azt követően az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), 2003 augusztusától az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) miniszteri biztosa 2003 novemberéig.
2002-2003-ban az "Egészség évtizede" programiroda munkatársa, ezen belül finanszírozási csoportvezető, a kórházi konszolidáció munkacsoport tagja.
2005 és 2007 között az OEP főigazgató-helyettese volt. 2007 júniusa és októbere között az Egészségügyi Minisztérium járóbeteg-szakellátásért felelős miniszteri megbízottként dolgozott.
2007. október 29. óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. 2008. április közepén Gyurcsány Ferenc kormányfő megbízta azzal, hogy egyeztessen a háziorvosi rendszer finanszírozásáról a szakmai szervezetekkel. Alapító tagja a Magyar Orvosi Kamarának.
2003-tól a Kórház című lap szerkesztőbizottsági tagja.

cimkék

hirdetés

Könyveink