hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Székely szerint önmagában nem megoldás

Visszavonják a pénztártörvényt (frissítve: 2008. 05. 05. 15.15)

Várhatóan nem lesz új egészségpénztári törvény, sőt a már elfogadott jogszabályt is visszavonják - erősítették meg hétfőn szocialista források.

Az MSZP-frakcióban feltehetően többségben vannak, akik az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény visszavonását szorgalmazzák, hivatalos döntés azonban még nem született. (A visszavonás kifejezés értelemszerűen pontatlan, hiszen törvényt csak törvénnyel lehetne a magyar parlamentben hatálytalanítani.)  A koalíciós egyezetetéseket megelőzően az MSZP regionális pénztári rendszert szorgalmazott, a magántőke kizárásával. A magántőke bevonására épülő törvény módosítása vagy visszavonása a március 9-i népszavazás után vetődött fel - az MTI úgy tudja, hogy a törvény visszavonásával most már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök is egyetért.
Amennyiben a jogszabályt visszavonják, marad a jelenlegi, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra épülő rendszer.
Az egészségbiztosítási törvény visszavonása akár már a parlament jövő heti ülésén megtörténhet - a kormányzó pártot régóta erre kéri az SZDSZ-e kívül az összes parlamenti erő. Az új egészségügyi miniszter, Székely Tamás a visszavonással kapcsolatban az MTI szerint azt mondta, végrehajtja, amire a frakció felhatalmazást ad. Eskütétele után a tárcavezető azt közölte újságírókkal, hogy egyelőre nincs álláspontja erről a kérdésről, szerinte a legmegfelelőbb megoldást kellene megtalálni, mert önmagában a törvény visszavonása számos kérdésre nem ad választ. Mivel a törvény a teljes egészségügyi joganyaghoz hozzányúl, ha "csak visszavonják", akkor előállhat az a helyzet, hogy az egészségügy számos területe szabályozatlan marad vagy visszaáll egy viszonylag régebbi, nem megfelelő szintre.

 Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink