hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Bizonytalan bőrrákdiagnózis

Basalioma, melanoma – vagy spinalioma?

Az olasz családorvosok nehezen ismerik fel a tumorgyanús bőrelváltozásokat. A típusos tüneteket ábrázoló fényképeken csak a melanomát tudták biztonsággal azonosítani. Pedig a bőrdaganatok felismerése nemcsak fontos, viszonylag egyszerű is.

Egy olaszországi felmérésben 288 háziorvos kapott 7 klinikai esethez kapcsolódó és 4 fényképpel (1-4. ábra) illusztrált, többválasztásos tesztkérdést. A seborrhoeás keratosist 36 százalékuk ismerte fel; 11 százalékuk melanomának, 10 százalékuk vírusos tyúkszemnek, 43 százalékuk pedig pigmentált naevusnak tartotta. A leggyakoribb bőrrákot, a basaliomát a megkérdezetteknek csupán 41 százaléka diagnosztizálta helyesen – ők a megfelelő kezelést, az excisiót javasolták. Az alsó ajak spinaliomáját az orvosok 53 százalékának sikerült megállapítania. A melanoma nem bizonyult nehéz feladatnak: a családorvosok 91 százaléka állította fel a helyes diagnózist. A vizsgálat eredményei szerint a hosszabb ideje praktizáló doktorok, akik már több bőrgyógyászati esetet láttak el, magabiztosabban ismerték fel a bőrrákot. Semmi meglepőt nem tartalmazott tehát a kutatók javaslata: a családorvosok képzésében és továbbképzésében kapjon nagyobb szerepet a vizuális oktatás.

A hazai helyzettel kapcsolatban Arnold Csaba professzor, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője nyilatkozott lapunknak. Hazánkban a családorvosi rezidensképzés része egy egyhetes intenzív bőrgyógyászati program, amely szemináriumokból és gyakorlatokból áll. Szerinte a magyar családorvosok bőrgyógyászati diagnosztikai képessége valószínűleg jobb, mint az idézett vizsgálat alanyaié, azonban hazánkban is van igény az ilyen irányú, képanyaggal támogatott folyamatos továbbképzésre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés