hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Egészségpolitika

Demonstráltak az ózdi Almási Balogh Pál Kórház dolgozói

Az egészségügyben dolgozók esélyegyenlőségének megteremtéséért, a diszkrimináció megszüntetéséért, illetve az ágazatot érintő finanszírozás javításáért demonstráltak pénteken a Borsod megyei Ózdon az Almási Balogh Pál Kórház munkatársai.
A tüntetésre az ózdi egészségügyiek mellett érkeztek résztvevők Szolnokról, Nyíregyházáról, Kazincbarcikáról és Miskolcról is.
 
Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke azt mondta: „több mint erkölcstelenség”, hogy a kormány a köztisztviselőknek csaknem akkora kiegészítést adott cafeteria juttatás címén, mint amennyi egy egészségügyi dolgozó bére.
 
Hozzátette: a jogegyenlőséget követelik, a hatalom ugyanis „megbolondult”, miközben a diszkrimináció elleni küzdelmet hangoztatja, ő maga törvénytelen eszközökkel dolgozik és különbözteti meg a dolgozókat.
 
Kifejtette: az egészségügyet mindez akkor érintette, amikor az átalakítások után kiszervezték a munkatársakat a közalkalmazotti státuszukból, ezáltal elveszítették azt a jogot, hogy a köztisztviselőkhöz, közalkalmazottakhoz hasonlóan részesüljenek az egyszeri, 98 000 forintos kompenzációból.
 
Rendet kell tenni a közszolgáltatásokban és ezt a protekcionizmust meg kell szüntetni – fejtette ki álláspontját az EDDSZ elnöke, hozzáfűzve, hogy ma egy 25 éve pályán lévő egészségügyi dolgozó havonta nettó 70–80 ezer forintot visz haza. A megszorítások legnagyobb vesztesei pedig a betegek mellett azok a munkavállalók, akik előtt nincs perspektíva – mondta Cser Ágnes. 
 
A megmozduláson elhangzott: ha rövidesen nem változik a finanszírozás mértéke, akkor a jelenleginél is nagyobb problémákkal kell számolni az ágazatban.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink