hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megalakult a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége

A szervezet részt kíván venni a gyógyszertárak jövőjét és tágabb értelemben a magyarországi gyógyszerkereskedelmet meghatározó döntések meghozatalában, jogszabályok kialakításában is, továbbá tagjai gazdasági érdekvédelmét is el kívánja látni.

Korodi Karolina elnök a szövetség megalakulásáról szóló közleményben kifejti: jelenleg több mint 2400 közforgalmú gyógyszertár működik Magyarországon, s becslések szerint ezek közel negyede, 500-600 patika tartozik hálózatokhoz, azaz több patikát működtető vállalkozásokhoz. Bár jelenleg nincs közmegegyezés arra vonatkozóan, hogy mi tekinthető patikahálózatnak, a szervezet a maga részről a legalább öt, azonos tulajdonos által működtetett gyógyszertárat tekinti e körbe tartozónak, s javasolja ennek általános jövőbeni használatát.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségét - egyesületi formában - tíz cég alkotja, melyekhez összesen 225 gyógyszertár tartozik, s ezekben összesen 518 gyógyszerész dolgozik. A szövetség várja azon új tagok jelentkezését is, akik egyetértenek céljaival és megfelelnek az alapszabály követelményeinek.

Az elnök leszögezte, hogy a hálózatokat működtető vállalkozások elhivatottak az etikus és szakmailag színvonalas gyógyszertár működtetés iránt. A szövetség tagjai a szolgáltatók közötti verseny hívei, de elismerve a gyógyszer, mint áru különleges voltát, szükségesnek tartják a gyógyszer-kereskedelem esetében a gazdasági versenyszabályozáson túlmutató etikai normarendszer kidolgozását is. Ennek létrehozása, működtetése és ellenőrzése álláspontjuk szerint az ágazat szakmai, érdekvédelmi szervezeteinek feladata, s ebben a munkában készen állnak kezdeményezően is fellépni.

A szervezet el kívánja látni tagjainak gazdasági érdekvédelmét. A közlemény emlékeztet, hogy a becslések szerint a gyógyszertár-hálózatokat működtető vállalkozások eddig mintegy 16 milliárd forintot fektettek be a hazai patikák létrehozásába és működtetésébe, s egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy jelenleg közel 400 gyógyszertárral több működik az országban, mint néhány évvel ezelőtt.

Az alapítók hisznek abban, hogy a magyarországi gyógyszer-kiskereskedelemben helye van a pluralizmusnak, és a különböző gazdasági formában és tulajdonosi háttérrel működő gyógyszertári vállalkozások képesek egymás mellett tevékenykedni a patikai piacon.

hirdetés

Könyveink