hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Partnerség az egészségügyben?

Partnerség az egészségügyben: az ágazat problémáira fogékony olvasóink közül sokan hallhatták már Szócska Miklós szájából ezt az új stílusú programot reprezentáló célt. 

Bizonyára a szakmai kollégiumok vezetői is értesültek az egészségügyért felelős államtitkár szándékáról, a gond csupán az, hogy nem tapasztalhatták. Mára sajtótájékoztatót hívott össze Szócska Miklós, ahol az egészségügyi szakmai kollégiumok helyzetéről, átalakításáról és jövőjéről beszél. Csakhogy a miniszter tanácsadó testületének általunk megkérdezett vezetői a MedicalOnline-tól értesültek arról, hogy az államtitkárnak konkrét, a kollégiumok jövőjét elképzelései vannak. Velük senki sem egyeztetett.

Szócska Miklós sajtótájékoztatót tart

 

 

 

Mint ahogy arról a MedicalOnline korábban beszámolt, már a kormányváltáskor nyilvánvalóvá vált, hogy az új államtitkár módosítani szeretne a mindenkori miniszter szakmai tanácsadó testületének összetételén. Máshogy, másféle képen, és vélhetően más emberekkel szeretne együtt dolgozni. Szócska Miklóst elképzelésében támogatta a megatárca vezetője, Réthelyi Miklós professzor is, akik miniszteri meghallgatásán Iván László fideszes képviselő kérdésére határozottan kiállt a szakmai kollégiumok mellett, de mint mondta, valószínűleg nem ebben a formában számít rájuk a jövőben. Úgy vélte, át kell tekinteni, hogy a tanácsadó testületek milyen hatékonysággal működnek a jelenlegi információs, kommunikációs rendszerben. Megoldást kell találni arra, hogy a kollégiumok naprakészek legyenek, és meg kell oldani, hogy csak azok kerüljenek a tagok közé, akiknek a véleményére feltétlenül számítanak. „Ha túl sokan ülünk az asztal körül, akkor nagyon eltérő vélemények lehetnek, ha túl kevesen, akkor lehet, hogy egy irányba megy el az egész. Bölcsesség kell ehhez és a szakmák ismerete, a szakmák közötti, a szakmákon belüli egyetértés, ami nem mindig egyszerű és könnyű.”

Reméljük, hogy a kollégiumok sorsáról szóló első hivatalos egyeztetésre való meghívás általunk tapasztalat elmaradása csak a véletlen műve. Mert mint azt már több almalommal bizonyította az élet, az orvoslobbi erejének eddig egyetlen kormány sem tudott ellenállni. Az „öltönyösök” és a „fehérköpenyesek” csatájában rendre a kormányok maradtak alul. Partnerségre valóban szükség van. És nem csak a szlogenek szintjén!

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink