hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

2017: béremelés, fejlesztések, népegészségügyi program

2017-ben folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése: az ápolók bére 2019-re átlagosan 65%-kal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik. Jelentős fejlesztések várhatóak a betegellátásban, és több mint 50 milliárdos fejlesztés indul a budapesti és Pest megyei egészségügyi ellátórendszerben is.

Az államtitkárság újévi közleménye szerint a kormány az elmúlt években 300 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, idén pedig további 82 milliárd forintot fordít erre.

Az elmúlt években 500 milliárdos fejlesztést indított az egészségügyben, amelynek köszönhetően országszerte újulnak meg a kórházak, rendelők, mentőállomások. A fejlesztések az új évben is folytatódnak, 2017 első negyedévében 75 milliárd forint összegű fejlesztés indulhat meg az egészségügyben. Ennek részeként 10 milliárd forintot biztosítunk a gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztésére, 58 milliárd forintot a minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztésére, 4,4 milliárd forintot az ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programra, valamint 2,7 milliárd forintot a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztésére. 2017-ben cél továbbá a Pest megyei és a budapesti ellátó hálózat koncentrált fejlesztése is, amely kiterjed az infrastrukturális és az eszközállomány megújítására egyaránt. Az idei évben 51 milliárd forintot biztosít erre a kormány, amelyből 40 milliárd forint nemzeti forrás. Ekkora támogatás a rendszerváltás óta nem állt rendelkezésre a közép-magyarországi régióban egészségügyi fejlesztésekre, írják.

Megjegyzik azt is: a kórházak jelentős adósságtehertől megszabadulva kezdhetik az új évet. A kormány a 2016-os év végével újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat, hogy stabil pénzügy helyzettel működhessenek és a betegellátás fejlesztésére koncentrálhassanak. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy döntött, hogy 70 milliárd forint kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. 45 milliárd jut az adósságrendezésre és 25 milliárd kifejezetten azoknak a kórházaknak, amelyek valamilyen strukturális fejlesztést terveznek.

2017-ben kiemelt célunk a népegészségügyi programok tervezése és megvalósítása. Ahogy a kormány azt az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégiában is megfogalmazta, a cél az, hogy a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen. Kormányzati prioritás hazánk kiváló közegészségügyi, járványügyi helyzetének fenntartása, éppen ezért a 2017-től kezdve a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé válik minden két éven aluli gyermek számára, emlékeztetnek, azt is jelezve: pozitív változások lépnek életbe a gyógyszertámogatásban is. 2017. január 1-jétől új gyógyszerek, illetve új indikációk válnak elérhetővé társadalombiztosítási támogatással. 2017. január 1-jétől abban az esetben, ha egy adott gyógyszer forgalombahozatali engedélyének jogosultja a gyógyszer forgalmazását Magyarország területén felfüggeszti vagy a továbbiakban nem forgalmazza azt és ahelyett más gyógyszer is beszerezhető,  a helyettesítő gyógyszer automatikusan megkapja a hiánycikké vált termék társadalombiztosítási támogatását.

A fiatalok egészsége és biztonsága érdekében, a kormány nagy hangsúlyt fektet a veszélyes designer drogok terjedésével szemben való hatékony fellépésére. 18 vegyület kerül fel az új pszichoaktív anyagok jegyzékére, valamint 13 új egyedi pszichoaktív anyag kerül át a hatóságok szigorúbb eljárását biztosító kábítószerekkel egy tekintet alá eső veszélyes pszichotróp anyagokat tartalmazó törvényi és kormányrendeleti jegyzékre, írja az államtitkárság.

hirdetés

Könyveink