hirdetés
2014. szeptember. 02., kedd - Rebeka, Dorina.
hirdetés

3119

Hiába a lehetőség, a háziorvosok kíváncsiságát még nem sikerült felcsigázni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új szolgáltatása iránt, amellyel azt követhetnék, hogy a betegeik milyen gyógyszert váltottak ki, vagy milyen más orvosi szolgáltatást vettek igénybe – írja a Népszabadság.

Noha az idén eddig a háziorvosi praxisokban már több mint tízmillió orvos-beteg találkozás történt, ennek ellenére az OEP úgynevezett betegút-követő rendszerét mindössze 3119 alkalommal keresték fel a háziorvosokírja a lap, mely a használat nehézségeit bemutatva, megszólaltat több háziorvost, köztük Komáromi Zoltánt is. Az országos szakfelügyelő főorvos szerint az orvosok egyre növekvő fásultsága is oka a program sikertelenségének. A szabályok folytonos újraírása a háziorvost – ahogy ő fogalmaz – „mára pecsételőgéppé degradálta”. Vagyis a munka leginkább gépies adminisztrációvá silányult. És az ellátórendszer se nagyon működik. Hiába nézhetne utána, hogy a betege elment-e a magas vérnyomás és a cukorbetegség szempontjából rutinvizsgálatnak számító szemfenékvizsgálatra, ha a szemészeti szakrendelésre egyébként öt hónapos előjegyzés van. Miután a beteg képtelen öt hónapos előjegyzési időt megjegyezni, egyszerűen elfelejti, mikor is kellett volna odamennie. A szemészeti szakrendelő pedig kong az ürességtől, miközben az előjegyzés szerint „fullra van járatva”. A háziorvosnak meg fogalma sincs, mi van a beteg szemfenekén, és ez az OEP taj-történet adatbázisából sem fog kiderülni.

hirdetés
(forrás: NOL )
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Az ALS, az amiotrófiás laterálszklerózis jelenleg gyógyíthatatlannak tekintett betegség, amely az izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásának eredménye.

Több mint egy évig dolgoztam rajta, 70 interjút csináltam és kiválasztottam azt a 22 trendet és technológiát, melyek valóban formálni fogják a jövő orvoslását.

Vékony, energikus, ötven körüli, nemdohányzó - a koleszterinszintje nem volt annyira drámai. Ilyen esetekben nem lövök azonnal sztatinnal.