hirdetés

3119

Hiába a lehetőség, a háziorvosok kíváncsiságát még nem sikerült felcsigázni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új szolgáltatása iránt, amellyel azt követhetnék, hogy a betegeik milyen gyógyszert váltottak ki, vagy milyen más orvosi szolgáltatást vettek igénybe – írja a Népszabadság.

Noha az idén eddig a háziorvosi praxisokban már több mint tízmillió orvos-beteg találkozás történt, ennek ellenére az OEP úgynevezett betegút-követő rendszerét mindössze 3119 alkalommal keresték fel a háziorvosokírja a lap, mely a használat nehézségeit bemutatva, megszólaltat több háziorvost, köztük Komáromi Zoltánt is. Az országos szakfelügyelő főorvos szerint az orvosok egyre növekvő fásultsága is oka a program sikertelenségének. A szabályok folytonos újraírása a háziorvost – ahogy ő fogalmaz – „mára pecsételőgéppé degradálta”. Vagyis a munka leginkább gépies adminisztrációvá silányult. És az ellátórendszer se nagyon működik. Hiába nézhetne utána, hogy a betege elment-e a magas vérnyomás és a cukorbetegség szempontjából rutinvizsgálatnak számító szemfenékvizsgálatra, ha a szemészeti szakrendelésre egyébként öt hónapos előjegyzés van. Miután a beteg képtelen öt hónapos előjegyzési időt megjegyezni, egyszerűen elfelejti, mikor is kellett volna odamennie. A szemészeti szakrendelő pedig kong az ürességtől, miközben az előjegyzés szerint „fullra van járatva”. A háziorvosnak meg fogalma sincs, mi van a beteg szemfenekén, és ez az OEP taj-történet adatbázisából sem fog kiderülni.

(forrás: NOL )
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

„A mentális zavarokkal élő személyek kevés igazi segítségre számíthatnak, és ki vannak téve a megbélyegzés és a kirekesztés veszélyének is. Bálint naplója ebbe a világba ad betekintést.”

„Most san diego-i kollégák publikáltak egy cikket, ami szembemegy a trenddel. Az ő megfigyelésük szerint a műtét egyértelműen jobban javítja a betegek major panaszait a gyógyszeres kezeléssel szemben...”

"Kezdett felmenni bennem a pumpa, hogy én, aki havi 270 fonttal járulok hozzá a NI-hez  és ezt becsülettel fizetem 7 éve, csak 2 percet érdemlek?..."