hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A fájdalom üzeni: Hívjon mentőt!

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban, ami lehetne kevesebb, ha időben hívnának segítséget - hangzott el a hétvégi Szívünk napja beharangozó rendezvényén.

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit, ezért Javítsd a reakcióidődet! szlogennel társadalmi célú kampányt indít a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT).

Kiss Róbert Gábor, a társaság elnöke, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa kiemelte: a magyar lakosságnak meg kell tanulnia, hogy a mellkasi fájdalmat komolyan kell venni, ha nem múlik el rövid időn belül, akkor haladéktalanul mentőt kell hívni. Minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozás veszélye.

Kifejtette: ha a heves mellkasi fájdalom néhány percnél tovább tart, az a szívinfarktus jele lehet, "ilyenkor nem szabad késlekedni", azonnal mentőt kell hívni. Ha a szívkoszorúér elzáródik, akkor a szív nem tudja ellátni magát vérrel, és egyre nagyobb része kezd elhalni. "Ez halálos szövődmény" - hangsúlyozta az MKT elnöke.

Kiss Róbert Gábor felhívta a figyelmet arra: a magyar egészségügyben a kardiológiai ellátás, annak sürgősségi, mentési területe is kiemelkedőnek számít. Csak arra van szükség, hogy a beteg időben jelentkezzen - emelte ki a főorvos, hozzátéve: 19 korszerű szívcentrum arra vár, hogy értesítsék őket.

Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: a betegek legalább egyharmada több mint 12 órát vár arra, hogy orvoshoz forduljon. Ha a nyomó jellegű mellkasi fájdalom nem múlik el 5 percen belül, azonnal mentőt kell hívni - szögezte le.

Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára azt mondta: a magyar lakosság nincs kellően tisztában a szívinfarktus tüneteivel. A legtipikusabb az erős, szorító mellkasi fájdalom, de az is lehet, hogy lentebb, a gyomortájon jelentkezik a fájdalom. A legnagyobb probléma, hogy sokan nem hiszik el, velük is megtörténhet, ezért nem kérnek időben segítséget.

Ennek nyomán a többi között az időfaktor fontosságára szeretné felhívni a figyelmet az MKT és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a fővárosi Városligetben tartandó rendezvényén vasárnap, a Szívünk napján.
A fővárosi Városligetben, a Nagyréten ingyenes szűrővizsgálatokkal várják a közönséget, valamint az egészségmegőrzésről, a szívbetegségek megelőzéséről, rizikófaktorokról és az újraélesztésről tartanak majd előadásokat.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink