hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A KDNP-t is gyötrik kételyek

Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke is tett finom kritikai megjegyzéseket a kórházak most folyó átalakítását illetően, túl azon, hogy sajtótájékoztatóján javasolta a chips-adó kiterjesztését.

Surján László, aki korábban egészégügyminiszterként is szolgált, üdvözölte a lakosságarányos pénzelosztást, de azt csak első lépésnek tekinti. „A regionális különbségeket is figyelembe kell venni, a szegényebb, nagyobb munkanélküliséggel bíró régiókban magasabb a megbetegedések aránya is. Ezt figyelembe kell venni a források elosztásánál is” - rögzítette.

Kitért arra is, bár az egészségbiztosítási költségvetés nullszaldó körüli, de a kórházi eladósodás újratermelődésének megszűnésére nincs garancia. Hozzátette: a felvázolt elképzelések több éves előkészítés és az érintettek bevonásával megvalósuló konzultáció után valósíthatók meg, és "a közérdek érvényesülését elősegítő, egyéni érdekeltségekre alapuló rendszer (...) talán csak 2018 után léphet életbe".

Az alelnök beszélt arról is, hogy pártja konzultálni szeretne a népegészségügyi termékadó mértékéről illetve az azzal sújtott termékkör kiterjesztéséről is.
Említette továbbá azt a kezdeményezésüket, ami szerinte növelné az alapellátók személyes érdekeltségét a kapuőri feladatok ellátásában. Eszerint, ha a háziorvos betegeire fordított összes közkiadás éves szinten kevesebb, mint a korábbi 2-3 év átlaga, a különbség törvényben biztosított hányada visszakerülne a praxisba. Ugyancsak a háziorvoslás kapcsán említett, hogy végiggondolandó: a teljesítményalapú finanszírozás meghatározó volta mellett van-e létjogosultsága egy teljesítménytől független komponensnek is?

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink