hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A kicsik túl nagyok – figyelmeztet a WHO

Európai fitaljai között egyre több a kevesest mozgó, túlevő, túlsúlyos, olyannyira, hogy szinte már ez látszik természetesnek - figyelmeztet az egészségügyi világszervezet friss adatsora.

A WHO európai régiójának 53 országára kiterjedő jelentése szerint a 13 évesek 27 százaléka, míg a 11 évesek 33 százaléka túlsúlyos. A 11 éves fiúk és lányok elhízottsági aránya Görögországban, Portugáliában, Írországban és Spanyolországban a legmagasabb, míg Hollandiában és Svájcban a legalacsonyabb.

A testmozgás hiánya a probléma egyik fő forrása. 36 országból 23-ban a 15 éves és annál idősebb fiúk és lányok több mint 30 százaléka nem végez elég testmozgást. A felnőttek között a túl keveset mozgó nők aránya a Görögországban és Észtországban mért 16, illetve 17 százaléktól a Máltán és Szerbiában tapasztalt 71, illetve 76 százalékig terjed.

"Az, hogy mit észlelünk normálisnak, mára megváltozott. Elhízottnak lenni ma már sokkal inkább megszokott, mint szokatlan. Nem szabad hagynunk, hogy egy új nemzedék úgy nőjön fel, hogy az elhízottságot tekintse normának" – idézik az inforadio.hu-n Jakab Zsuzsannát, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatóját.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink