hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A pénz nem tud műteni

A várólistarövidítés újabb akadályaira világít rá a VG.hu, a kormányzat tavaly év végén meghirdetett 6 milliárd forintos várólista-csökkentési programja apropóján.

Az anyagiakon túl a nagyszámú beavatkozás elvégzésének egyéb feltételei is hiányoznak – írja a lap. A legszűkebb keresztmetszet a humánerőforrás: ortopéd szakorvos, illetve traumatológus még talán akad, de aneszteziológusból, műtősnőből komoly hiány van – mutat rá Böröcz István ortopéd főorvos, aki a Magyar Ortopéd Társaság képviseletében korábban maga is részt vett az OEP-pel folytatott várólista-egyeztetéseken. (Csak az aneszteziológusok közül 511-en távoztak az országból az elmúlt tíz évben, a maradók szinte mindegyike viszont közreműködőként hajlandó csak dolgozni, így akár 6-12 ezer forintos óradíjat is kell fizetniük értük a kórházaknak.)

De a műtéti kapacitásokat is növelni kellene ahhoz, hogy érezhetően rövidüljenek a várólisták – mondta Böröcz István, példaként Angliát említve, ahol öt év alatt tudták ezt elérni úgy, hogy kifejezetten erre a projektre hoztak létre kórházakat, fontmilliárdokat áldozva a célra. Hozzátette: az utókezeléssel is gond van, nincs elegendő rehabilitációs osztály, illetve ágy, ahol a sokszor egyedülálló betegeket el kellene helyezni – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink