hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A svájci modell kiterjesztésével számolnak

Az ágazatban szinte már tényként kezelik, hogy jövőre elindul az alapellátás átalakítása, és a ciklus végéig akár 50 milliárd is érkezhet erre a területre – írja a NOL.

Úgy tudjuk, az alapellátásra vonatkozóan már van csomagterve az egészségügyi kormányzatnak – írja a lap. – Eszerint a háziorvosok nemcsak forráshoz jutnának, de egy újfajta modellben, az eddig megszokottól eltérő munkaszervezéssel is dolgozhatnak. Ennek a modellnek a kísérleti alkalmazása már egy éve zajlik 24 praxisban – svájci finanszírozással. Ezt az úgynevezett svájci modellt terjesztenék ki előbb 30, majd 600 praxisra a ciklus végéig. Összesen 6700 háziorvosi praxis működik az országban.

A modell lényege, hogy a praxis önállóságának megtartása mellett néhány körzet orvosa közös teamet hoz létre. A csoportokban az orvosok munkája további szakemberekkel – gyógytornásszal, egészségpszichológussal, dietetikussal, egészségőrökkelegészül ki. A közös munka célja a körzetben élők egészségének minél további megőrzése. Ehhez személyre szabott egészségtervet – benne mozgásra vonatkozó és étkezési tanácsot, pszichés támogatást, életvezetési segítséget – is kapnak az ott élők. A modellkörzetekben már most gyakran előfordul, hogy gyógyszer helyett napi húsz perc futást, vagy konkrét, személyre szóló diétát ír a receptre az orvos – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink