hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A szakdolgozók béremeléséről

Cser Ágnes nyilatkozata szerint első körben az "ágy mellett dolgozó" szakemberek bérét kell emelni – derült ki az M1 Aktuális Csatorna műsorában.

Cser Ágnes azt mondta, nem normális, hogy egy szakdolgozónak negyven-ötven beteget kell ellátnia egy éjszaka alatt, valamint az sem, hogy alig találni 40 éves kor alatti szakdolgozót. A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy ismét vonzóvá kell tenni az egészségügyi pályát, ezért az ágazat összes dolgozójának fizetésén javítani kell, mégpedig olyan mértékben, hogy azt az emberek tényleges bérfelzárkóztatásként értékeljék, ne csupán bérkiegészítésként.

Cser Ágnes szerint biztos megállapodnak a kormányzattal, csak még nem tudni, "mennyiben és hogyan". Úgy fogalmazott, hogy komoly küzdelem folyik a költségvetési pénzekért, az egészségügyben azonban már 2016-ban el tud majd indulni a bérfejlesztés.

Arra a felvetésre, hogy a kórházak adósságának rendezése akár 100 milliárd forintot is elvihet az ágazatnak szánt 167 milliárdos többletforrásból, a szakszervezeti elnök azt mondta: őt "nem érdeklik" ezek az adósságok.
Nem a munkavállalók feladat- és hatásköre ugyanis, hogy tekintettel legyenek ezekre, számukra az a lényeg, hogy tisztes megélhetéshez jussanak – jelentette ki. Bár Cser Ágnes is elismerte a fejlesztések fontosságát, hangsúlyozta, hogy "most az ember a legfontosabb az ágazatban". Hozzátette: az egészségügyi mellett a szociális szféráért is küzdenek, amelynek elmaradása a bérek területén ugyancsak jelentős.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink