hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

A tisztifőorvos úr írt

„Az ágazatot folyamatosan tűz alatt tartja a liberális média, igyekezvén átvenni a szerepet az ágazati kommunikáció irányítása felett” – írja a Magyar Időkben egyszerűen orvos-közgazdászként jegyzett cikkében az országos tisztifőorvos.

„Az Európai Unióhoz való csatlakozással a munkaerő szabad áramlásával egy természetes folyamat gyorsult fel, a jól képzett magyar orvosok és szakdolgozók a jobb jövedelmi lehetőségeket biztosító nyugat-európai országokba vándoroltak – írja cikkében Szentes Tamás, majd egy a honi állapotokat festő fordulattal hozzáteszi: ”A folyamatot erősítők szándéka, hogy a jóslat beteljesüljön, amellyel az ágazati humánerőforrás-helyzet kritikus szintre romlik és a jelenleg stabil kormányzati viszonyokat aláássa.”

A szerző az egészségügy sírásóit számbavevő felsorolásával túlmutat az ellenzéki pártok emberein:

„ (...) úgynevezett szakmai szervezet is színre lépett, méghozzá az egyesületként működő Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE). A társaság igyekszik „mederbe terelni” az újonnan megválasztott államtitkárt, tehát fellépésüket joggal tekinthetjük isteni gondviselésnek, ami képes lehet megváltoztatni a cselekmény menetét. (...) Ők legények a gáton és segítenek, kijelölik az utat az államtitkárnak, ha ő pedig esetleg mást választana, tudnia kell, hogy legjobb esetben is egy fejlődő ország diktatórikus kormányának a szakmaiságot mellőző egészségügyi államtitkárához válik hasonlóvá”. (A MSOTKE-nak jutott kiemelt figyelmet talán a minapi szakmai konferenciájuk indokolhatja. Itt számoltunk be róla. Ott erős kritika érte az egészségügyi szolgáltatók állami ellenőrzésének hiányát, illetve a minőségre vonatkozó adatok eltitkolásának gyakorlatát is. A szerk.)

„Látszólag különböző seregek indulnak harcba a jó ügyért, politikusok, érdekképviseleti szervezetek tisztségviselői, szakmai szervezetek, közemberek, azonban jól megnézve, a különböző seregek ugyanazokból a katonákból állnak, de mindig jelzik, hogy nem is tudnak egymásról, bár itt helyesen úgy kellene fogalmazni, hogy magukról (sic!). A tiltakozások és petíciók szórása is széles skálán mozog: a bérek rendezése, a paraszolvencia felszámolása, a munkafeltételek javítása vagy az adott szakma számára kedvezőbb működési környezet kialakítása is célja a mozgalmaknak. (...) Tehát a seregek által nyitott front is széles. Egy erőforrás-hiányos ágazatban meglévő valós problémák kezelése természetesen nehéz, együttes kezelésük pedig értelemszerűen lehetetlen. Valószínűsíthetően ez is a cél, maroknyi csapattal ellehetetleníteni az ágazatirányítás működését” – szűri le a maga tanulságát a tisztifőorvos a magyaridok.hu-n.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink