hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A versenyhivatal vizsgálhatja a steril eszközök ügyét

A versenyhivatalhoz fordult az Orvostechnikai Szövetség, amiért a kórházaknak előírták, hogy egyszer használatos textíliát is a börtöncégektől kell beszerezniük – értesült a Magyar Idők.

Az OSZ azért fordult a versenyhivatalhoz, mert álláspontja szerint az egyes termékkörökben megvalósuló monopolizáció rendkívül súlyos versenyjogi aggályokat vet fel, és az, hogy egyetlen piaci szereplőre kívánják bízni a teljes intézményrendszer ellátását, a betegellátást is súlyosan veszélyezteti – mondta a szervezet főtitkára.

Rásky László közölte: beadványukban azt is kifogásolták, hogy az említett termékeket ugyan elvileg az Adorján-Tex nevű börtöncégtől kell megrendelniük az intézményeknek, a gyakorlatban azonban az OSZ információi szerint a kórházi ellátásba jelentős mértékben bevonják a magántulajdonban lévő Sebtex, Safetex és Medys cégeket is, amelyeket jogszabályi felhatalmazás hiányában, tendereztetés nélkül választottak ki.

A szövetség információi szerint a Sebtex az Adorján-Tex megbízásából olyan termékeket importál például Lengyelországból, Szlovákiából, illetve Kínából, Dél-Koreából és Indiából, amelyek nem szerepelnek az Adorján-Tex portfóliójában.

A lap megkereste a BVOP-t is, ám ott üzleti titokra hivatkozva nem kívánták megerősíteni az értesülést. Csak annyit közöltek, hogy az ő cégeik sem feltétlenül tudnak minden munkafázist elvégezni, ezért dolgoznak együtt más cégekkel, mint a piaci élet bármely szereplője.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink