hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Advent idején jobban megmozdul a világ

Advent idején sokan adományoznak pénzt, eszközöket, tárgyakat az egészségügyi intézmények és az azokban gyógyulók számára. A GlobeNet Zrt. például négymillió forint értékű, kiváló minőségű gyermekruhát adott át a Bethesda Kórház Alapítványnak.

Örömmel vettük át az ezer darab csecsemő- és gyermekruhát a GlobeNet Zrt.-től, amelyet a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának gyermekosztályán a rászoruló családok kaphatnak meg – mondta el érdeklődésünkre dr. Velkey György, az intézmény főigazgatója. A kórház több éve áll kapcsolatban az elsősorban informatikai fejlesztéseiről, beruházásairól ismert céggel, így a napi munka során megismerte a cég a kórház elkötelezettségét, az ott folyó tevékenységet is. Ennek következménye az adomány, mellyel elsősorban az intézményhez forduló, nehéz helyzetű családok sorsán igyekeznek segíteni.

A kórházban dolgozók naponta szembesülnek a szegénységgel, mondja a főigazgató. Mindez kiderül a bent fekvés alatt; a kopott vagy nem elegendő ruha, a hiányos kórházi felszerelés jól mutatja, kik azok, akiknek otthonra is elkél a segítség. A Bethesdában évente mintegy 9 ezer fekvő és 120 ezer járóbeteget látnak el; s mivel empatikusak, figyelmesek a kollégák, gyorsan kiderül számukra, ki az, aki éhes vagy fűtetlen lakásból érkezik. Elsősorban rajtuk segítenek az advent idején kapott adományokkal, melyek között nem csak az ápolásban, gyógyításban használhatók is akadnak.

Velkey Györgynek jók a tapasztalatai. Sok a segítő szándékú ember és cég, akik és amelyek önkéntesen vagy szervezett módon gyűjtenek az intézménynek. A GlobeNetéhez hasonló hozzájárulás, utazási költségtérítés, gyermekjáték más forrásból, például a református gyülekezetektől vagy épp a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet munkatársaitól is érkezik. De gyűjtött a kórháznak a Budapesti Rendőr-főkapitányság vagy a tűzoltók is, akik a kórházban lévő égési osztály irányába elkötelezettek.

Sok az egyéni felajánló is – míg máskor általában inkább egyházi kötődésű emberek adományoznak, a főigazgató tapasztalatai szerint, ilyenkor „advent idején jobban megmozdul a világ”.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink