hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Aláírásgyűjtő kampányt indít a Reszasz

Három éven belül a GDP 2 százalékával emelné az egészségügyre fordított közkiadásokat a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), amely hamarosan aláírásgyűjtést indít Az egészségügy Nemzeti Ügy! címmel.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül?

Ez az a kérdés, mellyel a ReSzaSz hamarosan aláírásgyűjtő kampányt indít online és írott formában egyaránt. A szervezet szerkesztőségünkhüz eljuttatott közleményében leszögezi: hogy a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) prioritásként kezeli az élhető, fenntartható és a betegbiztonságot garantálni tudó egészségügy megteremtéséhez szükséges finanszírozási feltételek megvitatását.

Mint az közismert, Magyarország a bruttó hazai termékéhez (GDP-hez) viszonyítva csak igen kis összeget (kb a GDP 4%-ának megfelelőt) fordít államilag finanszírozott egészségügyi kiadásokra, messze elmaradva ezzel nemcsak az Európai Unió, hanem még a közép-európai régió hozzánk hasonló országainak, a Visegrádi Négyek (V4-ek) átlagától is (kb 6,5%). Utóbbiak tekintetében ez a lemaradás immáron több mint 2,5%, azaz a V4-ek GDP-jüknek közel 2,5%-kal nagyobb hányadát költik egészségügyi közkiadásokra, mint Magyarország. Ez a különbség nagy részben magyarázza országunk egészségügyének romló helyzetét, melyben mindennapi gondot jelent a biztonságos betegellátás megteremtése és az egészségügyben dolgozók itthon tartása.

Az aláírásgyűjtés kérdését jelenleg engedélyeztetik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Céljuk, hogy a javaslat eljusson a kormányhoz; remélik, hogy kellően nagy társadalmi támogatottság esetén Magyarország Kormánya az egészségügyet is Nemzeti Ügynek tekinti, és a kérdésben megfogalmazott kérésnek a következő évek költségvetéseiben eleget tesz.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink