hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Államosítás: a kommunikációt is diktálnák

„Sajtókommunikációs panelt” állított össze az államosított kórházak igazgatói részére a fenntartó GYEMSZI, hogy annak alapján tájékoztassák az intézmények adósságáról egyre élénkebben érdeklődő újságírókat, írja a VG és a Népszabadság.

A panel használata ugyan nem kötelező, de a frissen kinevezett kórházvezetők várhatóan nem kockáztatnak.

A vezetők a GYEMSZI instrukciói alapján nem mondhatnak adósságukról semmi konkrétumot. Azt kell kommunikálniuk, hogy adósságállományukról negyedévente tájékoztatják az egészségbiztosítót, az adatok összegzése alapján pedig az Egészségügyi Államtitkárság ad tájékoztatást, legközelebb november 25-ét követően – írja a Világgazdaság.

A Népszabadság szerint a GYEMSZI körlevele azért is megdöbbentő, mert a közpénzek felhasználása közérdekű adat, de ez a dokumentum kvázi arra szólítja fel az intézményvezetőket, hogy hazudjanak – mondta a címzettek egyike, aki szerint a Semmelweis Tervben az van benne, hogy nagy egyenlőtlenségek vannak, e levél szerint viszont mindenki egyenlő eséllyel és azonos szintű ellátást kap.

Információk szerint a levél több főigazgatónál is „kicsapta a biztosítékot”. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott: hazudozásra kényszeríti a fenntartó az intézményeket, miközben mindenki tudja, ugyanaz a helyzet, mint évek óta mindig az őszi-téli hónapokban. Azaz a kórházak alig vagy egyáltalán nem tudják kiegyenlíteni a számláikat. A napi posta tele van szállítói fenyegető levelekkel, például hogy az elektromos művek ötnapos fizetési határidő mellett kilátásba helyezi a szolgáltatás megszüntetését.

(forrás: vg.hu, NOL)
hirdetés

Könyveink