hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az önkormányzatok a kormánytól várják az orvosok megtartását

Egy a szegedi egyetemen zajló kutatás azt vizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az orvoselvándorlást, és hogyan kezelik a döntéshozók a folyamatot – írja a Délmagyarország.

Az érintettekkel készített interjúk, felmérések alapján a bérezés csak az egyike azoknak az okoknak, amelyek a migráció vagy maradás mögött állnak. Számos esetben a lakóhelyhez, ismerős környezethez való kötődés, a helyi megbecsültség szerepe olyan erős, hogy ellensúlyozni tudja a másutt kínált magasabb fizetést.
A Szegedi Tudományegyetemen zajló kutatás ennek alapján arra is kíváncsi volt, hogy milyen szerepe van a jövedelmen kívüli tényezőknek abban, hogy egy orvos az elvándorlást vagy a maradást választja, és a döntéshozók mennyire építenek ezekre. Így megvizsgálták, hogy az úgynevezett helyi egészségfejlesztési tervek és stratégiák milyen mértékben foglalkoznak az egészségügyi dolgozók elvándorlásával, és milyen válaszokat kínálnak a folyamatra. A vizsgálat szerint a hazai fejlesztési tervek csak kis figyelmet szentelnek ezeknek a béren kívüli szempontoknak, és az egészségügyi dolgozók migrációját szinte kizárólag anyagi kérdésként kezelik – már ha egyáltalán érdemben foglalkoznak a migráció kérdésével. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az önkormányzatok elsősorban kormányzati feladatnak tekintik, az orvosmigráció mérséklését – olvasható a delmagyar.hu-n.

hirdetés

Könyveink