hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Az orvos-beteg viszonyt is gyógyítja az mHealth

Tavaly több mint tízmilliárd egészségügyi/életmód-applikációt töltöttek le a felhasználók, jelzi a DigitalHungary, hogy mennyire mélyen járunk már az mHealth-korszakban.

Ez a trend meredeken fog emelkedni az elkövetkezendő években – jósolja a mobil egészségügyről a lap orvos szerzője –, részben az egyre tudatosabb "fogyasztók", részben pedig az applikációk és a kiegészítő szenzorok, okosmérők, hordozható diagnosztikai eszközök elterjedése nyomán.

A mai, erős paternalisztikus hierarchiára épülő rendszert lazítani fogja és a beteget állítja majd az egész gyógyítási folyamat középpontjába, az otthoni mérések (home health), követés és távmonitoring rendszerek segítségével. A mobile health megoldások így nem csak a beteg számára jelentenek majd kényelmes és biztonságos megoldást, de az ellátórendszer számára is költségeket takarítunk meg vele, és sok felesleges orvos-beteg találkozót tudunk kiváltani vele. Erre szükség is lenne, hisz Magyarországon évente mintegy 120-130 millió (!) orvos-beteg találkozó zajlik, ami az OECD országok között erősen rekordgyanús 12 orvoslátogatás/fő/év átlagot ad ki. Az orvosok egyelőre még kevésbé bizakodóak és befogadóak az új technológiákat illetően, de ez a trend valószínűleg nem is az orvosi, hanem a felhasználói (beteg) oldalról terjed majd igazán. Ugyanakkor nem igaz a vád, hogy a technológiai megoldások rontanák az orvos-beteg viszonyt, sőt: akár még közelebb is hozhatják egymáshoz a két felet, a beteg jobban megértheti betegsége lényegét, könnyebben tudja követni saját állapotát, on-line tud az orvosával értekezni és adatokat küldeni, a világ bármely pontjáról – olvasható a digitalhungary.hu-n.

(forrás: DigitalHungary)

cimkék

hirdetés

Könyveink