hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Belenéz a kórház-kasszába a kormány

A Népszabadság információi szerint ma kerül a kormány elé egy olyan összegzés, amely számot vet a humán ágazat tartozásaival, de korai még a kórházkon-szolidációban reménykedni.

A lap emlékeztet, hogy a kórházak lejárt tartozása már túl van a 60 milliárdon, ugyanakkor az E-Alapban mindössze 10 milliárdnyi forrás van e krízis enyhítésére. A kórházak jó része, ma attól képes még működni, hogy ebben az ágazatban egyelőre nem veszik komolyan a számviteli törvényből következő kötelezettségvállalási határt, miszerint legfeljebb négyszázaléknyi adósságállomány menedzselhető. Azaz, e felett nem vállalhat kötelezettséget – nem rendelhetne gyógyszert, eszközt, vizet, munkát  – az intézmény.

A négyszázalékos adósság limitjén már januárban túl volt mások mellett a fővárosi Károlyi, az ajkai, a hódmezővásárhelyi, a komlói, az esztergomi, a szentesi, a Zala, illetve a Fejér megyei kórház, az Országos Kardiológiai Intézet és a Honvédkórház. Azóta fölsorakoztak melléjük az orvosi egyetemek is – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink