hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Bíróság elé citálták az ajándékosztó gyógyszergyárakat

Nyolc vezető vállalat – Pfizer, Merck & Co., GlaxoSmithKline, Novartis, Amgen, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb és Abbott Laboratories – gyógyszerkupon-osztási gyakorlatát vitatják az egészségbiztosítók jogászai.

A nagy gyógyszercégek bevételeit igencsak fenyegeti, hogy több, óriási hasznot hozó termékük szabadalmi védettsége is lejárt az elmúlt években, illetve jár le az idén és jövőre. 2010-ben 67 milliárd dollárnyi volt a forgalma annak a néhány gyógyszernek, amelyek védettsége a közeljövőben jár le – ez az évente világszerte gyógyszerekre költött összeg 8 százaléka. 2011-ben lejárt a védettsége a történelem legnagyobb hasznot hozó gyógyszerének, a Lipitornak. Még ennél is nagyobb fájdalom a cégeknek, hogy az idén lejár néhány további gyógyszer szabadalmi védettsége is, amelyek tavaly összesen 26 milliárd dollár forgalmat biztosítottak – épp annak a nyolc cégnek, amelyeket a biztosítók most bepereltek.

A fenyegetés árnyékában a cégek új lehetőségeket keresnek, amelyek révén még egy kis extrahasznot csikarhatnak ki a lejáró védettségű termékekből - írja a GlobalData üzleti intelligencia szolgáltató cég vezető egészségipari elemzője, dr. Jerry Isaacson. Az egyik legfontosabb ilyen eszköz a gyógyszercégek arzenáljában a betegeknek osztogatott gyógyszerkupon, amely révén a betegek ugyanolyan áron vásárolhatják meg az originális terméket, mint amennyibe a generikus kerül, így a gyógyszercégek reményei szerint a páciensek nem váltanak át a generikus termékre.

Március elején azonban szakszervezeti egészségbiztosítók egy csoportja beperelt nyolc vezető gyógyszercéget, amelyek előszeretettel élnek a gyógyszerkupon-osztás gyakorlatával. Az egészségbiztosítók ugyanis nem akarnak többet fizetni - a gyógyszerkupon csak a beteg kiadását mérsékli arra a szintre, amennyibe a generikus termék kerülne, a biztosító továbbra is többet fizet az originális termékért. Ráadásul a biztosítók szerint a kuponosztogatás még illegális is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Dotmed)
hirdetés

Könyveink