hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Borbarát konferenciát szervezett a kórházfenntartó

„Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ november 25-én konferenciát szervezett a borról az objektivitás, a mértékletesség és a szakmaiság jegyében arról, hogy miként tudja szolgálni a bor az egészségesebb életmódot” – írja honlapján a kórházfenntartó.

„A konferenciát dr. Haidekker Bence, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatója nyitotta meg. Bevezető szavaiban ismertette, hogy Magyarország alapvetően mezőgazdasági termékeket előállító ország, ezért nem mindegy, hogy kulturálisan-tradicionálisan miként viszonyulunk a borhoz.  Elmondta, hogy a borra mint nemzeti termékre kell tekintsünk, ugyanakkor hazánkban a negyedik leggyakoribb halálok a gasztroenterológiai halálok, és a korai halálokokban is kiemelkedő szerepe van a táplálkozásból fakadó megbetegedéseknek. Hangsúlyozta, hogy a magyar egészségpolitika nagyon helyesen, foglalkozik az egészséges táplálkozás elősegítésével, hiszen bevezetésre került a népegészségügyi termékdíj, mely többek között a transzzsírsavak élelmiszerekben való előfordulását szankcionálja. Éppen ezért fontos, hogy a borokra miként tekintünk, továbbá fontos azoknak az egészségre gyakorolt – nem csak a semleges, hanem egyenesen jótékony – hatását kiemelni. Az ÁEEK-nek intézmény fenntartóként érdeke, hogy az egészséges táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása és a testmozgás elősegítésének hármasával hosszú távon csökkentse az ellátórendszer terhelését. Az Egészséges Életmód Zászlós Bora 2015 pályázat kiírása és szervezése a Magyar Bor Akadémia és a Corvinus Egyetem szakembereinek támogatásával és példaértékű összefogásával, a beérkezett termékek elbírálása a professzionális szakemberek mellett társadalmi zsűri bevonásával valósult meg.

Horváth Csaba, a Magyar Bor Akadémia tagja, a konferencia borász szakmai főszervezője elmondta, hogy a pályamunkák értékelése objektív kategóriák meghatározása alapján történt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jó bor egészségre gyakorolt hatása mellett az sem elhanyagolható, hogy fogyasztható és eladható legyen” – olvasható a kórházfenntartó terjedelmes összefoglalójában, a gyemszi.hu-n.

 

(forrás: AEEK)
hirdetés

Könyveink