hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Czeizel: „nem vagyunk méltóak a génjeinkhez”

A nyílt diktatúra lehetőségének felvetése, s a választási csalások sem voltak fele annyira sem lehangolóak, mint amikről a genetikus beszélt – írja egy választási gyűlésről a 444.

Czeizel Endre volt annak a budai választási gyűlésnek a vendége, amelyről a 444 számol be, s ahol több szó esett gyerekvállalásról, magzatokról, életmódról, mint kormányprogramokról. E gomolyagból itt csak az abortuszok szálát vesszük fel:

Régi probléma volt Magyarországon az abortuszok kiugróan magas száma. Ezzel szemben például Hollandiában szinte csak akkor végeznek abortuszt, ha annak orvosi okai vannak. A különbség Czeizel szerinte könnyen megfogható: a hollandoknál van a középiskolában egy kurzus, amin a családi életre készítik fel a tinédzsereket: biztonságos szex, fogamzásgátlás, higiénia...

Innen jött az ötlet, hogy egy hasonlót létrehozzanak itthon is. 1995-ben Csehák Judit volt az Országgyűlés Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke, Czeizel az ő tanácsadója lett. 500 iskolát vontak be a programba, 1100 tanárt képzetek ki, a gyerekek szerették. Aztán jött 1998, és az első Orbán-kormány. A problémát áttették a szociális minisztérium hatáskörébe, Czeizel tehát elment a miniszterhez, Harrach Péterhez.

- Ő pedig elkezdett velem üvölteni, hogy mi megrontjuk a fiatalokat, szexről, óvszerről beszélünk nekik - mesélte Czeizel, aki szerint hiába voltak ott az eredmények, hogy például Angliában egy hasonló program miatt tolódott ki mérhetően a szüzesség elvesztésének időpontja, és hogy hogyan csökkent az abortuszok száma, ez már nem számított.

- Ez egy óriási sérelmem, hogy miért vagyunk ennyire buták - mondta a genetikus, majd elmesélte, hogy Angliában ilyen program egyedül az egyházi iskolákban nem fut. Ahol kétszer annyi abortuszt is végeznek el, mint amekkora az országos átlag – olvasható a 444.hu-n.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink