hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Dr. Selmeczi Kamill levele dr. Selmeczi Gabriellához

A FAKOOSZ a honlapján nyilvánosságra hozta azt a levelet, amellyel elnöke a Fidesz szóvívőjéhez fordult, miután arra érdemi választ nem kapott.

Selmeczi Kamill a FAKOOSZ elnöke 2013. június 19-én helyreigazítás kért a Fidesz szóvivői feladatokat ellátó képviselőjétől. Így írt:

Tisztelt Képviselő Asszony!

A FAKOOSZ- Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöksége és tagsága, az alapellátásban tevékenykedő valamennyi házi- és házi gyerekorvos, alapellátó fogorvos nevében az alábbiakkal fordulok Önhöz:

A mai napon az MTI-re hivatkozva a hirado.hu honlapon a következő sorok olvashatók Öntől:

 „A korábbi lépéseiket részletezve elmondta, hogy 2012-ben számos intézkedés történt, amelynek során az első ütemben több mint 90 ezer ember, elsősorban az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét emelték fel.  A második ütemben a háziorvosok havi 70-80, a védőnők havi 25 ezer, a fogászati dolgozók pedig havi 30 ezer forintos emelést kaptak.”

A FAKOOSZ 2012-ben is üdvözölte és most is üdvözli, hogy az egészségügyi kormányzat végre elszánta magát  az alapellátás finanszírozásának legalább egyik részeleme növelésére. Sajnálatos módon nemcsak a sajtó jelentős – akár laikusnak is tekinthető – része, hanem felelős politikusok (a mai nyilatkozatával Ön is) a végzett szolgáltatásaink díjazásának emelést automatikusan béremelésként mutatja be a közvéleménynek.  Ezért a hiteles tájékoztatás érdekében az alább kiegészítés közzétételét kérjük Öntől:

" A háziorvosok 2012. november hónaptól nem béremelést kapnak, hanem az általuk működtetett vállalkozásuk révén a biztosítottak részére nyújtott szolgáltatásuk díjtételének egyik eleme - mely 2003 óta változatlan! - került megemelésre.

Ez a finanszírozás növekmény  az adott alapellátási vállalkozás egyedi helyzetétől függően bérekre, az azokat terhelő adókra, és/vagy a folyamatosan emelkedő egyéb működési költségekre (számítástechnikai kiadások, közlekedési költségek, rezsi, stb.)  fordítható, de semmiképpen nem értelmezhető 70-80 ezer forintos béremelésnek.

Sem nettóban, sem bruttóban. Mindössze az ún. kártyapénz 14 %-os  forrás bővüléséről van szó, melynek még a legjobb esetben is csak maximum 50 %-a jelenthetett bérnövekményt.  Azaz személyenként  - (praxisban dolgozók számától függően.) - 11-30 ezer Ft körüli nettó bérnövekmény volt realizálható. A növekmény a praxisfinanszírozás egészére nézve mindössze 6-8 %, ami még az infláció ellentételezésére sem elegendő, ha 2003. évet tekintjük kiindulási alapnak.

Mindemellett nem lehet elmenni amellett sem szó nélkül, hogy ezen praxisonkénti 70-80 ezer Ft-os havi összeg 2 %-a az önkormányzatokat gazdagítja  a közszolgáltatásra kivetett,  az alapellátó háziorvosok által  folyamatosan sérelmezett iparűzési adón keresztül. További közel 50 %-a pedig visszakerül a központi költségvetésbe a vállalkozási formában működő praxisokból  adók, járulékok révén."

Tisztelt Képviselő Asszony!

A hiteles tájékoztatás érdekében kérjük, hogy fenti kérésünket teljesíteni szíveskedjen.

Ugyancsak a mai Önnek tulajdonított nyilatkozatban olvashatjuk a következő sort:

„Az alapellátásban dolgozók bére is tíz százalékkal nő majd”.

Kérem ez ügyben szíves tájékoztatását, hogy mindezt milyen jogszabálytervezetre, forrásra alapozva állította, mivel a kormany.hu-n található jogszabálytervezetből  mindezt nem tudjuk kiolvasni, illetve mint az Egészségügyi Államtitkárság hivatalos tárgyalópartnere, ilyen tartalmú értesítést nem kaptunk.

Mielőbbi válaszát és szíves intézkedését előre is köszönjük. - zárul a FAKOOSZ-elnök levele.

(forrás: FAKOOSZ)
hirdetés

Könyveink