hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Egyetemi kórház vagy kancellária?

Az egyetemi kórházak terve akkor került elő, amikor a kancellária-rendszerről dönt a kormány. A Népszava azt kérdezi, mi szükség a párhuzamos átszervezésekre és miért nem találkoztak eddig az ötletek.

Az új terv első számú pikantériája, hogy azt nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), vagyis nem az ágazatért felelős egészségügyi államtitkárság jegyzi, hanem néhány fideszes képviselő – írja a Népszava. A beterjesztőkre akár azt is mondhatnánk: a debreceni lobbi, hiszen Kósa Lajos frakcióvezető, korábbi debreceni polgármester mellett a városhoz szintén ezer szállal kötődő Halász Jánost és Pósán Lászlót találjuk az aláírók között, hozzájuk csatlakozott tegnap Kucsák László egyedüli fővárosiként. A képviselők hovatartozása most az egyszer azért érdekes, mert az egészségügyért felelős Ónodi-Szűcs Zoltán is a hajdú-bihari megyeszékhelyről érkezett a nagypolitikába, sőt, évekig az elsőként megnevezett majdani egyetemi kórházat, a Kenézyt vezette. Most mégis úgy tűnik föl, a háta mögött lépett a Fidesz, hogy letörjék kórházszervezési ambícióit, vagy legalább kihúzzák annak kancellári méregfogát.

Az egyetemi kórházak megvalósítását legalább három éve fontolgatják. Az elképzelésről Palkovics László felsőoktatási államtitkár is beszélt a Debreceni Egyetem tanévnyitóján, bár ez akkor nem hozta izgalomba a közvéleményt. A hazai orvosképzés gyakorlati részének megerősítése új gyakorlóhelyek bevonásával nagyon súlyos pénzkérdés, hiszen az eddigi gyakorlat azt mutatta, a magas tandíjat fizető külföldi diákok a hároméves elméleti alapozó oktatás után nagy számban mentek haza, hogy anyaországi egyetemeken és jól felszerelt, korszerű kórházakban folytassák a tanulást. Ha itt tudjuk tartani őket, az sokat hozhat a konyhára. Ráadásul 500 milliárd forintot fordítottunk uniós forrásból vidéki kórházak korszerűsítésére, bővítésére, ezekre építve már bővíteni lehetne a külföldi diákokat is fogadni képes vidéki intézmények körét. Ez logikus és érthető elképzelés, kormánydöntés is áll mögötte.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink