hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

„Ehet a gyerek csokit és chipset is, de...”

A kövér gyerekek szüleinek legfontosabb kérdéseit teszi fel szakembereknek az MNO: Fogyókúrára fogjuk-e a pufók csemetéket? Hogyan érdemes diétáztatni a gyereket?

Szénhidrát-korlátozás nélkül nincs fogyás – vallja dr. Pados Gyula egyetemi docens, a Szent Imre kórház anyagcsereközpontjának főorvosa. Részlegükön több mint 18 ezer elhízott beteg sikeres fogyását segítette eddig. Szerinte a 20 éve szorgalmazott zsírszegény diéta megbukott. Az 1970-es évek infarktusjárványát követően az Amerikai Egyesült Államokban megkísérelték zsírszegény étrenddel csökkenteni a koleszterinszintet, amiből az lett, hogy 14 százalékról 30 százalékra nőtt az elhízottak aránya, a lakosság a zsírt szénhidráttal helyettesítette ugyanis.

A szénhidrát-korlátozással a gyerekeknél azonban óvatosan kell bánni, őket nem lehet drasztikus fogyókúrára fogni, kivéve azokat, akik alvási apnoéban (légzés kimaradás) vagy más egyéb, a túlsúllyal járó súlyos betegségekben szenvednek – emelte ki a lapnak dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. Az egyetemi tanár azt is elmondta, hogy addig, amíg növésben van a pufókabb gyerek, a negyedét vagy felét hízhatja annak, amennyit nő. Vagyis ha négy centit nő, akkor két kilogrammot hízhat, így egész egyszerűen a növéssel tűnik el a súlytöbblet. A szakértő az életformaváltásra esküszik, és fontosnak tartja, a család bevonását a diétába, az nem járja, hogy a szülők csülökpörköltet, a gyerek meg salátát eszik. A tiltott ételek nyilván vonzóbbak a gyerek számára, így nem tanácsos semmit a tiltólistára venni, ehet a gyerek csokit és chipset is, de csak nagyon keveset – véli Molnár. Érdemes viszont azzal trükközni, hogy az ebédhez nem adunk kenyeret, vagy kevesebbszer kerül az asztalra tészta. Ami pedig a legfontosabb: rengeteg rosttartalmú ételt kell eléjük rakni, abból is inkább zöldséget. A diétázóknak érdemes szőlőből és banánból (a magas fruktóztartalom miatt) kevesebbet enni – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink