hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elértük a morális mélypontot?

A jogerősen elítélt veszprémi onkológus ügyével kapcsolatban több fórumon is megszólaltak az érintettek.

Nyílt levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) az „1001 orvos hálapénz nélkül” facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), amelyben hivatalos állásfoglalásra kérik az etikai bizottságot a veszprémi onkológus-nőgyógyász ügyében.

A MOK etikai bizottságának vizsgálnia kéne, hogy a jogerősen elítélt veszprémi onkológus űzheti-e tovább a hivatását – vélekedett dr. Lénárd Rita belgyógyász az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hozzátéve azt is, hogy a kamara etikai bizottságának határozatát általában csak az érintett orvos munkáltatója kapja kézhez, az ilyen vizsgálatokról – ha voltak is – a szervezet a tagság felé nem kommunikál. A hivatásrend etikai kódexe hat súlyos etikai vétséget ismer, azonban ezek esetében is csak feltételes módban szól arról, hogy kizárható a vétséget elkövető orvos a kamarából, amivel egyben megfosztják annak lehetőségétől is, hogy munkát vállaljon a magyar egészségügyben.

Morálisan mindent alulmúlt, a szakma képviselői számára elfogadhatatlan, amit a veszprémi orvos tett. A törvényszék ítéletével kapcsolatban Lénárd Rita kiemelte, nincsen olyan társadalmi érdek, ami miatt a gyógyíthatatlan betegektől anyagi ellenszolgáltatást követelő nőgyógyász tovább folytassa a munkáját. Az eset arra utal, hogy eljutottunk egy olyan pontra, amikor az orvosi szakmának meg kell tisztulnia. A gyógyítást olyan mélyen áthatotta a hálapénz, hogy az hatással van a szakképzésre, a betegutakra, a kórházi ellátásra. Szakadékot képez az orvosok között is, akadályozva a team-munkát, hiszen a beteg gyógyításában közreműködő aneszteziológust, vagy patológust senki nem keresi meg hálapénzzel. Azonnali változásra van szükség. Ki kell tűzni a célt, hogy mikorra szüntetjük meg a hálapénzt, elérve a visegrádi országok orvosi fizetéseit. Onnantól kezdve pedig meg kell tiltani a paraszolvencia minden formáját, ellenőrizve a szabály betartását.

Az ügy egyértelműen mutatja, hogy az egészségügyben akkora az orvoshiány, hogy egy bűnös kollégát sem lehet eltiltani az orvoslástól. Másfelől a szakképzést is minősíti: hogy létezik, hogy nincs még egy ember kiképezve, aki hasonló műtétek, beavatkozások elvégzésére képes? – fogalmazott Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke a Hír TV-nek.

Szerdán napirenden lesz, és a kamara országos elnöksége várhatóan feljelentést is tesz az etikai bizottságnál az onkológus-nőgyógyász az ügyében. Lehetséges, hogy egy időre a kamarából is kizárják, de erről az etikai bizottság dönt majd – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak Éger István, a MOK elnöke elmondta: az elnökség szerdán ülésezik először azóta, hogy a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa ügyében ítélet született. Éger szerint meghozzák majd a szükséges döntéseket. A kamarának nincs joga arra, hogy bárkit korlátlanul eltiltson a szakma gyakorlásától, vagyis ha az etikai vizsgálat után az orvost ki is zárják egy bizonyos időre a köztestületből, előbb-utóbb ismét praktizálhat majd.

Lénárd Rita felhívta a figyelmet arra, hogy tegnap estig a közösségi oldalon több mint kétszázan támogatták aláírásukkal a nyílt levelet, ami jelentős szám. Éger István az 1001 orvos és a ReSzaSz nyílt levelével kapcsolatban annyit jegyzett meg, íróinak, mint kamarai tagoknak tudniuk kellene, hogy ilyen esetben nem az etikai kollégium, hanem a bizottság az illetékes.

(forrás: Magyar Nemzet, Hír TV, ATV)
hirdetés

Könyveink