hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Előadás a halál előszobájáról

Rájöttem, hogy függetlenül a körülménytől, a halál legtöbbször békével és elfogadással párosul - idézi Matthew O'Reilly mentőorvos TED előadását a Nők Lapja Café.

„Doktor úr, meg fogok halni?” - Egy New York-i mentőorvos sokáig kikerülte ezt a kérdést, aztán egyszer egy haldokló reakciója az őszinte válaszra megdöbbentette, és onnantól kezdve nem füllentett, nem szépített senkinek – vezeti fel a lap a TED előadás magyarra fordított szövegét.

 „Az eddigi pályafutásom során számtalanszor találkoztam haldokló emberekkel, akikért már semmit nem tehettem – idézte fel Matthew O'Reilly. –  A dilemmám minden egyes esetben a következő volt: őszinte legyek, vagy hazudjak nekik, ami talán némi vigaszt jelenthet? Nagyon sokáig hazugsággal oldottam meg ezt a helyzetet, mert féltem. Féltem, hogy ha megmondom nekik az igazat, akkor rettegés közepette fognak elmenni, mert kapaszkodni fognak az életük utolsó pillanataiba. Aztán történt egy eset, ami mindent megváltoztatott. 

Öt évvel ezelőtt egy motorbaleset sérültjéhez hívtak. A sofőr kritikus állapotba került, nyilvánvaló volt, hogy nem lehet megmenteni. És ekkor (ahogy annyi más esetben is), belenézett a szemembe, és feltette a kérdést: „Doktor úr, meg fogok halni?” Úgy döntöttem, megmondom neki, hogy vége. Hogy igen, meg fog halni. És azt is, hogy sajnos semmit nem tudok tenni ez ellen. A reakciója teljesen ledöbbentett.

Megnyugodott, az arcán elfogadás tükröződött. Nyomát sem láttam a rettegésnek, amire számítottam. Akkor eldöntöttem, hogy nem az a feladatom, hogy a hazugságaimmal vigaszt próbáljak adni a haldoklóknak. Azóta mindig így teszek, és néhány kivételtől eltekintve, mindig ugyanazokkal a reakciókkal találkozom” – olvasható az nlcafe.hu-n.

(forrás: Nők Lapja Café)

cimkék

hirdetés

Könyveink