hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Északról jön a májgyulladás

Tömegessé vált a fertőző májgyulladás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: egy év alatt hússzorosára nőtt a megbetegedések száma – írja az Origo.

A helyi népegészségügyi szervek nem beszélnek járványról, ám másképp ítél az Origónak nyilatkozó infektológus szakértő: „2013-ban a megyében összesen 62 esetet regisztráltunk, tavaly viszont már 1200 fertőző májgyulladásos betegről érkezett adat, közel 400 fertőzöttet Miskolcról és a környező településekről, Alsózsolcáról, Hernádnémetiről vagy Bőcsről regisztráltunk. Én ezt már járványnak tartom" – mondta Horváth Éva, a Miskolci Semmelweis Kórház főorvosa.

Az infektológus szerint a vírus tavalyelőtt Szlovákiából érkezett, erre utal, hogy az első megbetegedéseket a határ menti falvakból, Sajókazáról, Hangonyból jelentették. A fertőzés azután fellángolt, jellemzően szegény, infrastruktúra nélküli településeket érintve.

Az infektológus szerint a veszélyeztetett területeken megelőző oltásokkal el lehetne kerülni a járványt – a májgyulladás elleni vakcina nem kötelező, ráadásul 2–8 ezer forint közötti áron szerezhető be, sokaknak pedig erre nincs pénzük – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink