hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Európában főleg az egészségügyiek lehetnek veszélyben

A WHO regionális igazgatója szerint Európa „járványbiztos”, az olasz szakminiszter azonban közös ebola-stratégia kialakítását sürgeti.

Európában továbbra is kicsi a valószínűsége egy Ebola-járvány kialakulásának és annak is, hogy a spanyolországi esetből kiterjedt fertőzés alakuljon ki - mondta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: azt valószínűsíteni lehet, hogy a következő hetekben, hónapokban lesz egy-egy behurcolt fertőzött, de ezek elszigetelt esetek lesznek. Továbbá az is elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, mint most Spanyolországban, hogy az ebolás betegeket ápoló egészségügyi személyzet kapja el a vírust. (A WHO európai szervezetéhez tartozó térség több országában kezeltek már olyan ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából szállítottak haza. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország.)

Jakab Zsuzsanna kiemelte, egy esetleges járvány kialakulásának gátat szab a magas európai közegészségügyi és járványügyi felkészültség, a jó laboratóriumi kapacitás, a jó egészségügyi feltételrendszer, a betegek elkülönítésére és gyógyítására alkalmas kórházak, és a beteggel kapcsolatba kerültek felderítésének lehetősége, és a jól képzett szakembergárda.

*

Közös uniós stratégiát szorgalmazott szerdán az Ebola-járvány európai elterjedésének megakadályozására Beatrice Lorenzin, az olasz egészségügyi tárca vezetője, aki mindenekelőtt az európai repülőterek szigorúbb ellenőrzését sürgette. Azt kérte, az EU azonnal hívja össze az egészségügyi bizottságot.

"A tagállamokban egységes óvintézkedéseket kell bevezetni az Ebolával szemben" - hangoztatta az olasz egészségügyi miniszter. Lorenzin nagyon aggasztónak nevezte, a nyugat-afrikai államokban kialakult helyzetet. Hozzátette, hogy Olaszországot jelenleg semmilyen veszély nem fenyegeti, egyetlen egy megbetegedés sem történt Itáliában.  

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink