hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Folyik már a kórházi ágyláb-alku

Még meg sem született a jogszabály a kórházi rendszer újabb átszervezéséről, lapunk információi szerint a megyékben már megkezdődött az alkudozás – írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet, a megismert kormányzati elképzelések szerint: először a lakosságszám alapján meghatározzák azt a finanszírozási keretet, amiből megyénként működtetni kell a szakellátást, majd a kórházakat fenntartó Gyemszi, az egészségbiztosító, az ÁNTSZ és az intézményvezetők közösen döntenek arról, hogy milyen struktúrában folyjon a jövőben a betegellátás. Ahgy az államtitkár mondta: „helyben kell dönteni arról, hogy az azonos profilú kórházi osztályok, részlegek közül megtartsák-e mindegyiket”.

Bár az államtitkár több helyen azt is mondta – idézi fel a lap –, hogy az átalakítás nem jelent majd kórházbezárásokat, a kisebb kórházakban a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz majd aktív betegellátás – sebészet, nőgyógyászat stb. -, ehelyett ápolási és szociális feladatokat fognak majd ellátni a „profilváltás” után.

„Információi szerint a megyékben már megkezdődött az alkudozás. A kórházak igazgatói és a hatóságok igyekeznek felkészülni az egyelőre csak sejtett átalakításokra, az esetleges osztály- és részlegbezárásokra” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink